Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Berluskonijev povratak produbljuje krizu u evrozoni?

    Mogućnost pada italijanske vlade na čelu sa premijerom Mariom Montijem preti da otvori novi front u evropskoj borbi protiv krize.

    Pošto bivši premijer Silvio Berluskoni, skeptičan prema Nemačkoj i protivan štednji, obećava da će svrgnuti Montija, što plaši investitore.

    Monti je u subotu rekao da će podneti ostavku zbog parlamentarnog protivljenja Berluskonija i njegovih saveznika, koji su ranije podržavali vladu, a sada prete povlačenjem podrške. Ova vest donela je i pad akcija na svetskim berzama što je podstaklo strahovanja u pogledu oporavka italijanske ekonomije.

    Istovremeno, Berluskoni, koji je prošle godine istisnut sa vlasti pošto se pokazao nesposobnim da zaštiti Italiju od dužničke krize, najavio je da će se kandidovati na izborima iduće godine u pokušaju da ponovo dodje na funkciju premijera i kritikovao je Montija zbog programa „usredsredjenog na Nemačku“. 

    Monti, neizabrani tehnokrata, još nije odlučio da li će se kandidovati za drugi mandat, kako danas prenosi italijanski list „La Republika“, a predsedniku Djordju Napolitanu je rekao da će pokušati da pridobije parlamentarnu podršku za zakon o budžetu za 2013. godinu pre nego što zvanično podnese ostavuku. 

    „Verovatno bi trebalo da očekujemo rasprodaju italijanske aktive“, ocenio je glavni globalni ekonomista u bankarskoj organizaciji „Unikredit Spa“ Erik Nilsen, dodavši da će predizborna kampanja „verovatno izazvati nestabilnost tržišta tokom nekoliko meseci“.

    U medjuvremenu, u Italiji su prošle nedelje, prvi put za skoro mesec dana, prinosi na 10-godišnje obveznice skočili za 20 poena.

    Skrivene pukotine unutar evrozone su sve šire i šire„, upozorio je jdirektor sektora za kreditno istraživanje u Upravi za legalno i generalno investiranje u Londonu Georg Grocki, dodavši da će investitori veoma pomno „čitati sa usana“ italijanskih političara.

    Posle relativnog spokoja koji je usledio nakon što je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi obećao u julu da će učiniti sve da spase evro, na tržištu obveznica ponovo počinje da se oseća tenzija.

    Na samitu u Briselu 13. i 14 decembra, šefovi država i vlada EU raspravljaće o planu za pružanje podstreka posustaloj zoni evra, uključujući veća ovlašćenja radi intervencije u inacionalnim budžetima i uspostavljanje jedinstvenog bankarskog supervizora.

    Medjutim, postizanje konsenzusa bi moglo biti mnogo teže bez Montija, koji je savladao otpor Nemačke na samitu EU u junu da posreduje u zajedničkom obećanju o pružanju pomoći članicama u finansijskim poteškoćama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE