Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veliki potencijal za razvoj poljoprivrede u regionu

    Poljoprivreda u regionu ima veliki potencijal za razvoj kroz povećanje proizvodnje i investicija, uspostavljanje stabilnih trgovinskih odnosa i međusobni transfer tehnologija, saglasili su se učesnici Samita predstavnika poljoprivrednih proizvođača srednje i istočne Evrope.

    Sajam je održan od 5. do 7. decembra u Višegradu u Mađarskoj i okupio je predstavnike Mađarske poljoprivrede komore, Nacionalnog saveta poljoprivrednih komora Poljske, Poljoprivredne komore Slovačke, Poljoprivredne komore Češke, Poljoprivredne komore Litvanije i Poljoprivredne komore Hrvatske, dok je predstavnik Srbije bila Asocijacija poljoprivrednika.

    Učesnici Samita su zaključili da su poljoprivreda i tržište centralne, istočne i jugoistočne Evrope veoma povezani, iako postoje razlike u stepenu ekonomskog razvoja država i agrarnoj politici, saopštila je Asocijacija poljoprivrednika. 

    Takođe, zemlje ovog regiona poseduju plodno zemljište i pogodne klimatske uslove za obavljanje proizvodnje, te kod većine poljoprivreda ima značajan udeo u bruto domaćem proizvodu.

    Poljoprivredne komore i udruženja poljoprivrednika treba da imaju ključnu ulogu u razvoju nacionalnih poljoprivreda kroz jačanje međunarodne saradnje i pronalaženje novih vidova saradnje, što je od velikog značaja u vremenu nesigurnih uslova na tržištu poljoprivrednih proizvoda i nesigurnih prihoda farmera, a u cilju borbe za pogodnu poziciju na tržištu, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE