Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sojaprotein: Izvoz porastao 9%

    U prvih devet meseci tekuće godine bečejski Sojaprotein prodao je 139.605 tona sojinih proizvoda što je rast od devet odsto u odnosu na isti period lani.

    U strukturi prodaje raste učešće proizvoda viših faza prerade (sa 21,7 odsto lani na 25,3 odsto) nauštrb sojine sačme i ulja. U ukupnoj prodaji, količinski posmatrano, došlo je do rasta izvoza koji sada učestvuje sa 38,7 odsto (lani 35,1 odsto), a ovo povećanje u velikoj meri potiče od rasta izvoza proizvoda viših faza prerade. Vrednosno posmatrano, izvoz u prodaji učestvuje skoro 51 odsto (47,8 odsto lani), čemu je doprinelo i kretanje kursa dinara u tekućoj godini.

    U skladu sa strategijom pomeranja ka proizvodima sa višom fazom obrade (koji nose i veću profitabilnost), Sojaprotein je u periodu januar-septembar prodao 35.303 tone proizvoda viših faza prerade (teksturati, brašno, lecitin) što je rast od 27 odsto, sa tendencijom dodatnog rasta u trećem kvartalu.

    Sojaprotein je na tržište zemalja EU plasirao skoro 42.803 tona sojinih proizvoda (od čega 20.834 tone viših faza prerade), ili 79,2 odsto ukupnog izvoza. Vrednosno, sa 34,8 miliona evra učešće tržišta EU u izvozu je još veće sa 85,5 odsto. Rusko tržište čini 11,8 odsto izvoza i to isključivo teksturata i brašna, dok se ostatak prodaje odnosi na CEFTA tržište gde se beleži pad prodaje i tržište Turske.

    U proteklom periodu otvorena su vrata i nekih novih tržišta (Švajcarska, Švedska, Lihtenštajn, Južna Koreja), koja prema rečima uprave predstavljaju nagoveštaj novih izvoznih perspektiva ove kompanije.

    Ukupan izvoz Soje, vrednosno posmatrano, u prvih devet meseci je iznosio 40,7 miliona evra (33,1 milion lani) odnosno 4,6 milijardi dinara u poređenju sa 3,4 milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE