Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blagojević za BizLife: Sumiranje rezultata u oblasti piraterije

    Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) održaće desetu jubilarnu konferenciju o zaštiti prava intelektualne svojine u hotelu Izvor u Aranđelovcu 5. i 6.decembra 2012. godine.

    AmCham Odbor za zaštitu prava intelektualne svojine osnovan je 2004. godine i od tad je aktivno angažovan kako na unapređenju i kompletiranju pravnog okvira kojim se reguliše ova oblast tako i na jačanju kapaciteta zaposlenih u organima za sprovođenje ovih propisa (MUP, Uprava carina, Poreska uprava, tržišna inspekcija), ali i tužilaštva i sudstva.

    O ovoj temi razgoarali smo sa Milošem Blagojevićem, predsedavajućim Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine AmCham-a

    Šta želite da poručite ovom konferencijom?

    Konferencija ove godine predstavlja jedinstvenu priliku da se na jednom mestu sumiraju rezultati zajedničkih napora države i AmCham-a u oblasti obezbeđivanja adekvatne i efikasne zaštite intelektualne svojine u Srbiji, na kojima se zajednički i kontinuirano radilo u proteklih osam godina. Takođe, najvažnija iskustva i ključne izazove sa kojima su se po ovom pitanju susreću, sa nama će podeliti i kolege iz regiona (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija). Kako bi se istakla važnosti dosledne primene zakona o zaštiti intelektualne svojine i njenog negativnog uticaja na ekonomiju Srbije, pokrenuta je kampanja „Ne na račun drugih“. Kampanja je posvećena edukaciji i informisanju javnosti o značaju zaštite intelektualne svojine u okviru koje predstavljamo spotove u kojima su učestvovale javne ličnosti iz oblasti muzike i filma.

    Koji je fokus ovogodišnje AmCham-ove konferencije o zaštiti prava intelektualne svojine?

    Ove godine smo se posebno potrudili da na jednom mestu okupimo relevantne predstavnike AmCham-a iz regiona u cilju sagledavanja trenutne situacije po ovom pitanju, problema koji se najčešće javljaju u praksi i pronalaženja zajedničkih preporuka za njihovo prevazilaženje. Imajući u vidu da smo mnoge stvari na ovom planu već uradili, u pogledu unapređenja postojećeg pravnog okvira intelektualne svojine kao i donošenju zakona kojima bi se on kompletirao, akcenat predstojeće konferencije je stavljen na primenu zakona i rezultate iz prakse – smanjenje stope piraterije u softverskoj, muzičkoj i filmskoj industriji, sprečavanje krijumčarenja falsifikovane robe široke potrošnje, ali i negativne ekonomske posledice koje država trpi usled piraterije.

    Ono što bih istakao, je da u zaključcima poslednjih par konferencija, identifikovan nedostatak adekvatne sudske zaštite, kao jedan od ključnih preostalih problema koji se mora rešiti radi obezbeđivanja poštovanja prava intelektualne svojine. U tom smislu, s jedne strane je preporučena koncentracija i specijalizacija sudstva, a sa druge, oštrija kaznena politika prilikom odmeravanja kazne.

    Šte je konkretno AmCham IPR Odbor do sada realizovao?

    Tokom 2004. godine naš IPR Odbor pokrenuo je prvu veliku medijsku kampanju o podizanju svesti o značaju prava intelektualne svojine pod nazivom – „Be original, buy original“. Zatim, učestvovali smo u procesu pisanja i donošenja Zakona o posebnim ovlašćenjima, Zakona o optičkim diskovima i Strategije razvoja intelektualne svojine za period od 2011 do 2015. Uspešno smo organizovali 9 godišnjih (od kojih su 3 bile internacionalne) konferencija na temu ključnih izazova u zaštiti intelektualne svojine za preko 200 predstavnika državne uprave – od regulative do implementacije i neophodnosti saradnje i povezivanje između nadležnih službi u okviru zemlje ali i regionalno. Pomogli smo edukaciju preko 1000 poreskih inspektora na temu kontrole legalnosti softvera i doprineo uspostavljanju posebne jedinice Poreske uprave koja se ovim bavi. Takođe sproveli smo treninge sudija, tužilaca, tržišnih inspektora,i zaposlenih u Upravi carina i MUP-u u vezi sa implementiranjem Zakona o posebnim ovlašćenjima kao i regularnog posla na polju zaštite intelektualne svojine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE