Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uspešne operacije kičme u Zemunskoj bolnici

    Kompletno-endoskopsku operaciju diskus hernije, koja je trenutno i u svetu najsavremeniji vid operativnog lečenja kičme jedini u zemlji izvode neurohirurzi Zemunske bolnice. Taj minimalno invazivni hirurški zahvat omogućava veoma brz oporavak pacijenta.

    Prema rečima 25-godišnjeg Siniše Radaković-Filipović, samo pola sata nakon operacije on se odlično oseća, nema nikakve bolove ni u kičmi ni u nozi koja mu je trnula. Siniša odlazi kući i uskoro može da se vrati fudbalu, koji je profesionalno igrao pre povrede.

    Endoskopska operacija je minimalno invazivni hirurški zahvat, gde se posebnim instrumentima, uz samo jedan rez, pod kontrolom rendgena i specijalnih instrumenata dolazi do bolnog mesta.

    Dr Marko Marković, neurohirurg u KBC „Zemun“, kaže da se kroz otvor od nepunih osam milimetara uvodi endoskop i specijalnim instrumentima se izvlači oboleli deo hrskavice odnosno diskusa, što ne ostavlja nikakvu traumu za pacijenta. To daje objektivno komplementarnu prednost u odnosu na klasične načine operisanja.

    Diskus hernija nastaje oštećenjem kičmenih korenova i predstavlja veliki društveni i medicinski problem, budući da je jedan od čestih uzroka odsustvovanja s posla, a zbog ovih operacija mnogi su odlazili u inostranstvo. Treba istaći i to da se ova metoda primenjuje samo kod pacijenata koji nemaju degenerativna oštećenja kičme.

    Kako objašnjava doktor Marković, nisu svi pacijenti kandidati za ovu vrstu hirurgije.

    „Tu se pre svega radi o pacijentima koji nemaju degenerativna oboljenja diskusa niti degenerativna oštećenja kičme“, dodaje Marković.

    Komplikacije ove intervencije su gotovo isključene. Jedina komplikacija koja može da se desi jeste da otkaže aparat koji košta oko 50 hiljada evra, kažu lekari. 

    Operacija je uz uput lekara besplatna, a bez uputa košta 125 hiljada dinara, što praktično pokriva samo troškove materijala. U Zagrebu, gde se radi samo na privatnoj klinici, operacija košta 4.000 evra, a u evropskim zemljama nekoliko puta više.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE