Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve više obolelih od raka pluća

    Svake godine, više od milion ljudi u svetu umre od raka pluća, a u Srbiji njih 4.500. Pritom, godišnje se u zemlji bolest otkrije kod oko 6.000 ljudi. Najveći problem je to što taj broj stalno raste.

    Karcinom pluća treći je po učestalosti oboljenja, najčešće kod muškaraca, ali je poslednjih godina u porastu je i kod žena. Biljana Sretenović (50) operisana je pre nekoliko dana.

    „Primetila sam krajem leta suvi kašalj. Operisana sam. Dobro sam,“ kaže pacijentkinja Biljana Sretenović.

    Upozoravajući znaci su uporan kašalj, jak bol u grudima, česte upale pluća na istom mestu. Rak pluća kasno daje simptome, pa se pacijenti često javljaju kad već postoji metastaza.

    Direktor Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“ Vladimir Kovčin rekao je da je jedan od faktora rizika pušenje, ali postoje i mnogi drugi faktori poput stresa, nasleđa, štetni uticaj sredine, uslovi rada, uticaj azbesta ili nekog drugog otrovnog materijala. Bolest se leči hemoterapijom, zračenjem i hirurški, ako je moguće tumor odstraniti u celosti.

    Dragan Radovanović iz Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“ objašnjava da, ako je moguće, skida sa ceo režanj, a ako nije, onda dva režnja sa desne strane. Prema njegovim rečima, ukoliko je potrebno uklanja se i celo plućno krilo, naravno uvek uz limfodenektomiju, znači vade se sve limfne žlezde od dijafragme do vrata bez obzira da li su bolesne ili ne.

    Ako se pacijenti na vreme jave, rak pluća može da se izleči u prvoj i drugoj fazi, a ako je operisan u trećem stadijumu onda se život produžava do pet godina. Stručnjaci apeluju da se uradi skrining pluća, posebno ako ste dugogodišnji pušač.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE