Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi operacioni blok na „Banjici“

    U Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ otvoreno je adaptirano i renovirano odeljenje intenzivne nege, kao i novi deo operacionog bloka, u koje je uloženo 68 miliona dinara.

    Drugi sprat hirurškog bloka sada ima dve najsavremenije opremljene operacione sale koje su predviđene za ugradnju veštačkih zglobova, a odeljenje intenzivne nege za postoperativno zbrinjavanje najtežih pacijenata je prošireno i rekontruisano i sada ima kapacitet od 16 postelja.

    Direktor Instituta Slobodan Slavković rekao je novinarima da je „Banjica sada dobila kapitalne stvari koje od osnivanja nije imala“.

    „Stvoreni su preduslovi da se pacijenti leče po evropskim standardima. Svaki krevet u intenzivnoj nezi sada ima svoj monitor, što nikada ranije nije bilo u ovoj ustanovi“, rekao je Slavković.

    Kak je ukazao, Institutu je sada neophodna i bolja dijagnostika, jer je skener star 17 godina.

    „Nedostaju nam i aparati za anesteziju, a naše sale rade pre i posle podne“, rekao je Slavković.

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je novinarima tokom obilaska te bolnice da je zadovoljna rekonstrukcijom i da sada preostaje da se u toj ustanovi smanje liste čekanja.

    „Razgovaraću sa menadžmentom ove ustanove o jednom od gorućih problema, a to su liste čekanja koje toliko interesuju javnost, a ne samo pacijente“, rekla je Đukić Dejanović.

    Kako je istakla, napravljeni su stručni standardi i da će čekanje u toj instituciji na operaciju kuka biti u skladu s listama čekanja kao u organizovanim zemaljama.

    „Prioriteti će se poštovati, a pacijenti koji ne budu zadovoljni pozivom i terminom, sami će sebe izmestiti iz liste čekanja koje su velike“, rekla je ministarka.

    Ministarka je objasnila da su liste čekanja velike i zbog toga što jedan pacijent čak i kad je operisan u jednoj ustanovi i dalje ostaje na na listama čekanja drugih institucija.

    Direktor Instituta je rekao da se na operaciju kuka u toj ustanovi sada čeka između šest i sedam meseci, iako čekanje ne bi trebalo da bude duže od šest meseci, dok se na operaciju kolena čeka od godinu do godinu i po dana.

    Institut na Banjici je jedini u regionu koji primenjuje rekonstruktivnu ortopedsku hirurgiju po metodi „Ilizarov“, na posebnom odeljenju hirurgije sa 50 kreveta i više od 1.000 pacijenata godišnje. Od oko 6.500 operacija ugradnje veštačkih zglobova kuka, kolena i ramena, koje se godišnje urade u Srbiji u više od 25 ortopedskih centara, na „Banjici“ se uradi više od 2.200.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE