Veliki deficit stručnjaka za anesteziju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliki deficit stručnjaka za anesteziju

  Specijalizaciju iz oblasti medicine, stomatologije i farmacije, čim fakulteti raspišu konkurse, moći će da upišu 704 kandidata. Školovaće se za one oblasti u kojima je deficit visokostručnog zdravstvenog kadra najveći: internu medicinu, anesteziologiju, radiologiju… Iako je Ministarstvo zdravlja sada odobrilo 240 specijalizacija više nego prošle godine, u zdravstvenim ustanovama kažu da ni sa ovim brojem specijalizanata, koji će usavršavanje završiti za tri ili pet godina, neće uspeti da popune kadrovske rupe.

  Deficit je, čini se, najveći u anesteziologiji i reanimaciji. U zdravstvu Srbije radi 600 stručnjaka ovog profila, a procenjuje se da nedostaje još 300. Specijalizaciju će ove godine moći da upiše 37 kandidata. Oni će tek za pet godina samostalno da vode anesteziju prilikom operacije i da dežuraju.

  – Deficit je toliki da je 37 odobrenih specijalizacija za anesteziologiju samo “kap u moru” – kaže za “Novosti” dr Dragan Cvetić, anesteziolog u KBC “Bežanijska kosa” i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

  – Trenutno nema zdravstvene ustanove kojoj ne nedostaju anesteziolozi, a može nam se desiti da zbog prirodnog odliva i odlaska u inostranstvo, imamo manje anesteziologa nego sada. Ta specijalizacija nije baš popularna, traje dugo, čitavih pet godina, posao je odgovoran i težak, pa su i to razlozi što ovaj profil nedostaje svim zemljama.

  Pri odobravanju specijalizacija vodilo se računa o tome da bi neškolovanje kadra, posebno za radiologiju, anesteziologiju, patologiju i biohemiju, u budućnosti moglo da dovede do toga da nemamo ni kadrovski minimum ovog profila.

  – Za mene je bilo frapantno kada sam pogledala podatke i shvatila da ćemo doći u situaciju da će kvalitetni specijalisti otići u penziju, a mladi neće stići da završe – kaže Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja.

  Tako je odobreno 27 specijalizacija za radiologiju, po pet za patologiju i kliničku biohemiju. Specijalizaciju iz interne medicine moći će da upiše 66 kandidata, iz pedijatrije 24, psihijatrije 20, ginekologije i akušerstva 23, urgentne medicine 25, opšte medicine 34.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE