Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strast je osnovna odlika lidera

    Piše: Dr Borislav Miljanović, Represent Communications

    Prošle nedelje sam bio jedan od učesnika panela SAMPLE Hour-Funky lideri 2 u organizaciji Sekcije mladih lidera Srbije (SAMPLE), koja funkcioniše u okviru Srpske asocijacije menadžera, i imao priliku da sa mladim ljudima podelim svoju viziju preduzetništva. Tom prilikom sam ponovo uvideo koliko su naši mladi ljudi željni motivacije I primera dobre prakse.

    Iz ugla nekog ko je razvijao sopstveni biznis, zajedno sa kolegama učesnicima panela, Branislavom Gajić Stanojević, direktorkom Infostuda, i
    Draganom Vranešom, direktorom kompanije Roggenart, podelio sam svoje iskustvo poslovnog razvoja, svoje načine upravljanja i viziju liderstva. Pričajući o sopstvenim počecima I pokretanju biznisa u nestabilnim vremenima, pozajmicama, ulaganjima, rizicima I strahovima, želeo sam da prisutnima približim nekoliko ključnih koraka koje svako ko pretenduje da ostvari uspeh, mora da pređe.

    Rad na sebi nije puka profesorska fraza u prvom obraćanju brucošima, već ozbiljno učenje kako iz dobrih tako I iz loših primera, konstantno usavršavanje I potraga za novim informacijama, a spremnost da se uči je bitna stepenica na putu ka poslovnom vrhu I sticanju laskave titule lidera. U današnje vreme kada se informacije nalaze na klik od nas, svako ko želi da uči, da se usavršava I sticanjem novih znanja ulaže u sebe I poveća sopstvene šanse za napredak u karijeri, za kratko vreme može da ovlada ne samo osnovama, već I suštinom nekog posla I učini sebe konkurentijim u odnosu na tržisšte.

    Nijedno pokretanje biznisa, posebno ako ste mladi I bez mnogo iskustva, nije jednostavno I donosi rizik, ali je karika koja spaja početak u pokretanju biznisa I uspeh, upravo spremnost na rizik. Rizikovati čak I kada postoji opasnost od slepog koloseka I bez straha probati više stvari je najbolji put da pronađete posao koji vas „pokreće“.

    Jako bitno, možda čak I najbitnije, je izabrati posao koji budi strast I nagoni na maštanje I razmišljanje unapred. Strast I uspeh su neraskidivo povezani i ukoliko nema uzbuđenja u onome što radite – nema ni uspeha! Nikome ko je uspeo u svom poslu, toliko da od njega vredi učiti o poslovanju, pogled nije bez žara dok govori o sopstvenom biznisu. Svako koga sa pravom nazivaju liderom je pasionirani vizionar koji je strastveno težio ostvarivanju svojih profesionalnih ciljeva.

    Kao preduzetnik koji vodi vrlo uspešnu agenciju za komunikacije, koja zapošljava veliki broj mladih ljudi, nastojim da im prenesem tu energiju I želju za usavršavanjem I vrlo sam zadovoljan kada usvajanje proverenih modela doprinese njihovom profesionalnom napretku.

    Srbija, nažalost, nema izgrađen model preduzetništva, biznismena, menadžera, fale nam moduli da se načini za pokretanje biznisa učine vidljivijim, a razvoj ideja kojima bi se mladi iz cele Srbije motiivisali da budu agensi pozitivnih promena u svom poslovnom okruženju je nešto na čemu je potrebno raditi. I to je nešto što srpski državni vrh mora da promoviše – srpsko preduzetništvo!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE