Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  All-Stars tim za ekonomske reforme

  Autor: Maja Piščević, izvršna direktorka Američke privredne komore u Srbiji

  Biti svestan šta je potrebno uraditi, a ipak to ne učiniti, predstavlja najgori kukavičluk. Dakle, kada je Konfučije ovo poručio pre više od 2500 godina, znalo se da bez hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti nema promena u željenom smeru. Razmišljala sam zbog čega mi je ova misao baš sada na pameti. Čini se da se Srbija nalazi u zanimljivoj situaciji kada je stvorena kritična masa svesti o neminovnim reformama i sada je samo pitanje hoćemo li krenuti tim putem.

  Uzmimo, na primer, radne odnose. Teško da možete otvoriti bilo koju od ekonomskih analiza, a da ne pročitate kako je neophodno konačno urediti ovu oblast. Od toga da se mora poništiti prošireno dejstvo kolektivnih ugovora kod strana koje nisu učestvovale u pregovorima, smanjiti nepotrebna administracija prilikom zapošljavanja, do toga da je neminovno uvođenje fleksibilnih oblika zapošljavanja. Utisak je da su svi saglasni po ovim pitanjima.

  Slična je situacija u oblasti nekretnina. Da li ste čuli nekog ko je rekao da je postojeći sistem izdavanja građevinskih dozvola baš efikasan i da ga nikako ne treba menjati? Ili da je neefikasna konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo svojine stimulisala izgradnju? Naravno da niste, a kako stvari stoje u tom sektoru, i nećete.

  Kada se pomenu parafiskali, svi u glas izgovorimo magičan broj 138, koliko ih je do sada ukinuto, ali se odmah u sledećoj rečenici složimo da se ovaj proces mora sa velikom pažnjom nastaviti i tako da lokalna samouprava ne bi ostala na prosjačkom štapu.

  Pomenula sam ove tri teme jer mi se čini da ove jeseni praktično nije bilo konferencije, okruglog stola ili javne diskusije u kojoj neke od njih – ili sve tri – nisu pomenute kao prioriteti za novu Vladu. Da ne grešim dušu, i sami članovi Vlade, pre svega premijer Dačić, ministri Dinkić i Ilić, verbalno su podržali nužnost ovih reformi, pa čak i preduzeli prve konkretne korake, kao u slučaju parafiskala.

  U čemu je onda problem? U tome što za veliki posao koji se mora obaviti, čak i pod pretpostavkom da postoji potrebna odlučnost, nova Vlada ima ograničeno vreme pred sobom. Svi iz iskustva znamo da je u prvih 100 dana potrebno pokazati prve rezultate, a da prvih godinu dana predstavlja ono što se u medicini zove „zlatni sat“ za postizanje ključnih ciljeva.

  Upravo iz ovog razloga, vođeni idejom da je dobar tajming od ključnog značaja, Američka privredna komora (AmCham) odlučila je da pomogne Vladi da smogne hrabrost tako što će, kao kredibilna poslovna asocijacija, na jednom mestu okupiti sve ključne partnere za reformu, počev od Privredne komore Srbije, preko NALED-a, SAM-a i Privrednika, do Poslodavca. Da to prevedemo na ličnosti koje će 20. novembra sedeti na panelu zajedno sa najvišim predstavnicima Vlade, pomenuću Zorana Petrovića potpredsednika AmCham-a, Miroslava Miletića kao predstavnika PKS, Toplicu Spasojevića ispred NALED-a, Slavka Carića ispred SAM-a, Branislava Grujića iz Privrednika i Miodraga Kostića ispred Poslodavca.

  Cilj AmCham-ove inicijative da po prvi put na jednom mestu okupi jedan ovakav „All-Stars Tim“ je da pošaljemo poruku Vladi Srbije da može da računa na podršku celokupne poslovne zajednice u Srbiji, domaće i strane, ukoliko je spremna i odlučna da se iskoristi „zlatni sat“ koji već polako kuca.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE