Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stižu novi računi za grejanje

  Građani čiji su stanovi priključeni na toplane trebalo bi od 1. decembra da dobiju račune s novim obračunom cene grejanja propisanih Uredbom o cenama koje je donelo Ministarstvo energetike. Prema toj Uredbi kvadrat grejne površine ne može biti skuplji od 113,35 dinara po kvadratu, a ni jeftiniji od 52,45 dinara, potvrdio je Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije.

  Za koju će se cenu toplane odlučiti zavisi od toga koji energent koriste za grejanje. Ukoliko je toplana osposobljena da troši mazut, gas i ugalj, uzimaće se prosečna cena tih energenata i na osnovu toga odrediti koliko će domaćinstva plaćati grejanje.

  Cene propisane Uredbom, zavisno od vrste energenta za toplane koje troše gas su od 61,07 do 91,07 dinara po kvadratu, za mazut od 83,35 do 113,35 dinara, za ugalj od 52,45 do 82,45 dinara.

  Trenutna prosečna cena grejanja je 80,56 dinara po kvadratu za domaćinstva i 202,76 dinara za privredu. Toplane, podseća on, greju više od 307.000 stanova u Srbiji i oko 22.000 privrednih subjekata, ali je raspon cena među toplanama ogroman.

  U Malom Zvorniku cena grejanja za stambeni prostor je 14,43 dinara, a u Odžacima 180 dinara po kvadratu ili 12,5 puta više. Za poslovni prostor, cena u Obrenovcu je 58,12 dinara po metru kvadratnom, a u Prijepolju 536 dinara ili devet puta skuplje.

  – Najveći broj toplana je već predao cenovnike svojim lokalnim samoupravama koje treba da daju zeleno svetlo, odnosno da potvrde da li se slažu s predloženim cenovnicima. One toplane koje još prave računice s novim cenama grejanja moraće svojim potrošačima da dostave najkasnije od 1. januara, kaže Lečić.

  Ima toplana, naglašava, kojima ovaj cenovnik ne odgovara, jer sada moraju da menjaju cenovnike, što znači da su cene bile nerealno visoke, ali i onih toplana kod kojih je grejanje bilo jeftinije, a sada će morati da poskupi.

  Upitan da li će biti problema u snabdevanju mazutom, jer toplane ne mogu avansno da plaćaju ovaj energent NIS-u, pa su upućeni na Robne rezerve, Lečić ističe da problema do kraja decembra sigurno neće biti, jer većina toplana zbog ovako toplog vremena ima mazuta na zalihama.

  – Mazut iz Robnih rezervi trebalo bi nesmetano da stiže do toplana. Uslov je da svaka toplana koja nije vratila pozajmljene količine mazuta iz prethodnih grejnih sezona, svakog meseca vrati po 10 odsto od ukupnih količina koje duguje, kaže Lečić.

  U ovom času toplane duguju oko 39.000 tona mazuta iz ranijih grejnih sezona i on, kako kaže, očekuje da će toplane ispoštovati odluku UO da vraćaju po 10 odsto količina svakog meseca.

  Uredba, podseća on, ostavlja mogućnost da opštine subvencionišu cene grejanja za najugroženije, dodajući da do sada 15 toplana nije koristilo ove povlastice, a 43 jeste od kojih su tri subvencionisale više od polovine cene energenata. 

  On apeluje na toplane da poštuju cenovnik propisan uredbom kako ne bi bili sankcionisani. Uredbom je tačno predviđeno kako će se plaćati penali za one toplane koje se ne budu držale cenovnika, zaključuje Lečić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE