Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IEA snizila prognoze potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini

    Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je u utorak prognoze rasta svetske potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog posledica uragana Sendi i recesije u većem delu Evrope.

    U najnovijem mesečnom izveštaju o svetskom tržištu nafte IEA je procenila dnevni rast potražnje u ovoj godini na 670 hiljada barela dnevno, što je 60 hiljada barela dnevno manje nego što je prognozirala pre jesec dana. Ukupna dnevna potražnja trebala bi da iznosi 89,6 miliona barela.

    Dnevni rast potražnje u idućoj godini snižen je za 100 hiljada barela, na 830 hiljada barela dnevno. Ukupno bi trebao da iznosi 90,4 miliona barela dnevno, procenjuju u IEA-i.

    Procene su revidirane zbog slabih aktivnosti u razvijenim privredama članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) i posledica uragana Sendi koji je pre tri nedelje opustošio istočni deo SAD-a. Smatra da je Sendi smanjio američku potražnju u oktobru za 230.000 barela dnevno, ograničivši i putovanja i isporuke naftnih proizvoda.

    U celoj tekućoj godini američka potražnja smanjiće se za 310 hiljada barela dnevno, na 18,7 miliona barela dnevno, a ista je procena i za iduću godinu.

    Druga slaba tačka potražnje je Evropa, gde je dužnička kriza u evrozoni gurnula većinu zemalja u recesiju. Ukupno je evropska potražnja u trećem tromesečju za 150.000 barela dnevno manja što je prethodno procenjeno, napominju u IEA-i, budući da je „u osnovi sumorna prognoza retrospektivno gledano bila previše optimistična“.

    U Evropi IEA za ovu godinu predviđa smanjenje dnevne potražnje za 500.000 barela, na ukupno 13,8 miliona barela dnevno, kao i pad u idućoj godini za dodatnih 200 hiljada barela dnevno, na 13,6 miliona barela dnevno.

    Procena kineske potražnje istovremeno je blago podignuta, za 260 hiljada barela dnevno na 9,5 miliona barela dnevno. U idućoj godini trebala bi da iznosi ukupno 9,8 miliona dnevno, što je takođe umereno više nego što je dosada prognozirano.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE