Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekova za astmu nema u apotekama, a u skladištu propadaju

    U apotekama mesecima nema dovoljno lekova za astmu, pritisak i cirkulaciju, kao što su Aminofilin, Lasiks, Trental, ali i mnogih drugih. Umesto deficitarnih lekova, lekari pacijentima prepisuju zamene koje su često manje efikasne od originalnog leka. Ovih lekova nema na tržištu, ali ih ima u velikim količinama u skladištima zrenjaninske Jugoremedije. Polovina lekova pripada Republičkim robnim rezervama, dok je druga polovina u vlasništvu banaka, kao zalog za hipoteku za podignute kredite.

    Novosađanin Velimir Matić punih devet godina koristi aminofilin, lek za astmu, međutim, zbog nestašice na tržištu, kao zamenu je dobio durofilin, koga takođe nema u apotekama.

    Deficitarni lekovi su, još i lasiks, trental, daonil i mnogi drugi. Dok se situacija ne stabilizuje, farmaceuti preporučuju zamene iz uvoza, ali ni njih nema.

    Iako ih na tržištu nema, neki od deficitarnih lekova, kao što su Aminofilin, Lasiks i Trental, nalaze se u skladištima zrenjaninske Jugoremedije, gde im prolazi rok trajanja. Deo lekova pripada republičkim robnim rezervama, dok je deo pod hipotekom, kao zalog za podignute kredite u Komercijanoj i Razvojnoj banci Vojvodine.

    Banke nisu razmatrale pitanje oslobađanja zaloge jer im nije stigao nijedan zvaničan zahtev iz Jugoremedije. Da bi se zalihe iz republičkih robnih rezervi pustile na tržište, potrebno je da o tome odluku donese Vlada Srbije, rečeno je za RTV u toj instituciji.

    Ovo pitanje još nije dospelo pred Vladu, a u Jugoremediji ističu da sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja očekuju do kraja nedelje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE