Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bugarska neće ulagati svoj novac u Južni tok

  Bugarska nije davala nikakve garancije za gasovod „Južni tok“ i finansiranje će biti isključivo po projektu, odnosno Sofija neće ulagati svoj novac, izjavio izvršni direktor Bugarskog energetskog holdinga (BEH) Mihail Andonov.

  „Niko nije vodio tajne pregovore. Bugarski interesi su dovoljno dobro zaštićeni, sve je transparentno“, dodao je on u izjavi za bugarski državni radio.

  Prema njegovim rečima, razgovori o projektu vođeni su između BEH-a u ruskog „Gasproma“, koji su akcioneri u gasovodu.

  „Poslednji intenzivni razgovori bili su u avgustu i septembru. Spremni smo da potpišeno tu investicionu odluku“, naglasio je Andonov.

  On je potvrdio da će ugovor o izgradnji gasovoda na bugarskoj teritoriji biti potpisan 15. septembra. Prema ugovoru, vlasnik gasovoda „Južni tok – Bugarska“ biće „BEH“ i „Gasprom“, koji će imati po 50 odsto udela.

  Gasovod će se isplatiti za 15 godina, rok eksploatacije do njegovog amortizovanja je 25, a životni ciklus cevi oko 40 godina.

  Konačna cena izgradnje gasovoda kroz bugarsku teritoriju biće poznata nakon provođenja svih procedura tendera, a ranije se pominjala cifra nešto veća od tri milijarde evra.

  Izgradnja gasovoda „Južni tok“ počeće u decembru, a ruski „Gasprom“ je već osnovao zajednička preduzeća sa kompanijama u Srbiji, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Grčkoj, koje će upravljati kopnenom deonicom „Južnog toka“.

  Vrednost projekta, koji predviđa transportovanje do 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu, zaobilazeći tranzitne zemlje kao što je Ukrajina, procenjena je na 15,5 milijardi evra.

  Prve isporuke gasa očekuju se krajem 2015. godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE