Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kroz Srbiju će prolaziti 60 milijardi kubika gasa

  Prva faza izgradnje „Južnog toka“ trebalo bi da bude završena krajem 2015. godine kada bi ruski gas trebalo da stigne do prvih kupaca. Tada će kroz taj sistem godišnje prolaziti oko 60 milijardi kubika gasa, što će, kako tvrde stručnjaci, Srbiji obezbediti povoljniju klimu za investicije i više nego dovoljno gasa za potrošače.

  – Mađarska ima gasovod i mi smo preuzimali gas od njih, a za tu uslugu smo plaćali visoke takse. Mađari godišnje za takse ukupno naplate i do 200 miliona evra. Pored novca od taksi, „Južni tok“ nam daje i povoljniju klimu za investicije i za potrošače – tvrde stručnjaci za gasifikaciju.

  Izgradnja „Južnog toka“ kod nas trebalo bi da otpočne krajem decembra.

  Prvi čovek „Srbijagasa“ Dušan Bajatović tvrdi da Srbija zbog „Južnog toka“ računa na privredni rast.

  – Završetkom „Južnog toka“ očekujemo da se poboljša kvalitet snabdevanja, cena i energetska stabilnost. Činjenica da ćemo dobiti „Južni tok“ omogućava nam da pravimo male gasne centrale. Ideja je da izgradimo najmanje četiri takve centrale u Srbiji koje bi otprilike trošile do dvije milijarde kubika gasa godišnje i proizvodile toplotnu i električnu energiju za potrebe velikih gradova poput Beograda i Novog Sada. Naš predlog je da to budu džoin-venčur aranžmani „Srbijagasa“ i „Gasproma“, uz mogućnost da učestvuju i treća lica. Pričali smo da u tome učestvuju i EPS, „General electric“, pojedine banke – kaže Bajatović.

  Gasne elektrane su dosta fleksibilne, kaže Bajatović, lako se uključuju, isključuju, a gas ne morate da prodate samo kao gas, već i kroz hemijske elemente i električnu energiju.

  U projektu „Južni tok“ u elu koji prolazi kroz Srbiju „Srbijagas“ je vlasnik 49 odsto udela, dok ruski „Gasprom“ drži 51 posto. Procene su da će ceo projekat izgradnje koštati 16 milijardi evra, a za gasovod koji prolazi kroz Srbiju biće potrebno 1,7 milijardi evra. Leonid Čugunov, vođa projekta „Južni tok“, izjavio je da cene gasa određuje tržište i da za potrošače neće biti nikakvih popusta.

  Bajatović je naveo da se cena gasa za potrošače u Srbiji neće menjati do kraja godine.

  – Mi smo za ovu godinu dobili popust od 12 odsto na cenu, a od nove godine dodatnih 50 dolara za 1.000 kubnih metara, što znači da će cena za naše tržište umesto 470 dolara po kubnom metru, iznositi oko 420 dolara. Ali to neće doneti pojeftinjenja na tržištu, jer kad se prevede u dinare, i dalje će gas biti jeftiniji od onoga koliko mi njega plaćamo jer plaćamo u dolarima – naveo je prvi čovek „Srbijagasa“.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE