Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nestašica lekova za astmatičare

    U beogradskim apotekama trenutno nedostaju „aminofilin“ i „durofilin“, lekovi koje koriste astmatičari, rekla je Tanjugu rukovodilac centra za informacvije o lekovima u Apotekarskoj ustanovi Beograd Milana Dučić.

    Ona je dodala da, osim ovih, nedostaju i „lopion“ za kardiovaskularne pacijente, „iklodiks“ i „jurineks“ koje koriste pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima, „daonil“ koga koriste pacijenti sa dijabetesom.

    Dučićeva je istakla da sada ima „brufen“ sirupa za decu koji se koristi za snižavanje temperature, ali da je uočena nestašica „paracetamol“ sirupa za decu koji se koristi u iste svrhe.

    „Sa negativne liste, dakle, lekovi koje plaćaju sami pacijenti, nedostaju „monural“ za infekcije urogenitalnog sistema, „trental“ koji se koristi za poboljšanje cirkulacije“, navela je ona.

    Dučićeva naglašava da su u apoteke stigli „mazopar“, koji koriste pacijenti oboleli od Parkinsonove bolesti, zatim „rivotril“ za neurološke poremećaje, „glukofag“ za dijabetičare.

    Kako bi se tržište lekova konačno normalizolovalo, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine napravili su predlog Uredbe o maksimalnim cenama za 4.500 lekova koji je danas usvojen na Vladi Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

    U Ministarstvu zdravlja kažu da je u predlogu navedeno da će za obračun cena lekova biti uzet realan kurs evra i da će posle usvajanja ove uredbe neki lekovi poskupeti dok će drugi pojeftiniti.

    Kako je ministarska zdravlja Slavica Đukić Dejanović ranije najavila, planirano je da se na svaka tri meseca pravi revizija cena lekova, a najmanje jednom godišnje revizija svih lekova na listi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE