Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i Slovenija moraju da isplate staru deviznu štednju

  Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura presudio je danas da su Slovenija i Srbija dužne da isplate štedne uloge nekadašnje Ljubljanske banke (LB), odnosno Invest banke iz Beograda, svima koji su u njima imali uloge, bez obzira na sadašnje državljanstvo, i to u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude.

  Odlučujući po tužbi troje državljana BiH koji su imali devizne uloge u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, odnosno u Invest banci iz Beograda, sud u Strazburu je doneo odluku koja je identična u oba slučaja, pa je i Sloveniji i Srbiji naloženo da osiguraju isplatu starih deviznih uloga državljanima BiH, i to pod istim uslovima koji važe za njihove državljane.

  Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu troje državljana BiH (Ališic, Sadzak i Sahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su pokrenuli postupak tražeći od suda da utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

  Kako je jednoglasno utvrdio sud, činjenica da slovenačka i srpska vlada štedišama LB u Sarajevu i podružnice beogradske Invest banke u Tuzli nisu omogućile pristup štednim ulozima predstavlja sistemski problem, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

  Kako se navodi u presudi, objavljenoj na internet stranici suda, Slovenija i Srbija su u slučaju tužitelja iz BiH kršile osnovna ljudska prava na vlasništvo i raspolaganje sopstvenom imovinom, o čemu govori Član 1. Protokola 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

  Prema mišljenju suda, ostale države taj član nisu kršile, a sud još smatra da Slovenija i Srbija nisu kršile 14. član konvencije, koja govori o diskriminaciji na osnovu nacionalnosti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE