Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Knežević: Zemlju ne mogu odneti iz Srbije

  Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da je vlada imala takta i želju da omogući stimulisanje poljoprivredne proizvodnje i najavio skoro donošenje zakona o podsticajima u poljoprivredi.

  „Imamo toliko novca koliko možemo da se pružimo pošto je cilj ove vlade da prepolovi deficit koji je bio više od šest odsto i u raspodeli tog novca svi u vladi su imali takta i dovoljno želje da energetici i poljoprivredi, gde Srbija ima možda i najveće resurse, omogući da se stimulišu proizvođači“, rekao je Knežević u jutarnjem programu RTS.

  „Jedan od naših strateških ciljeva je da agrarni budžet bude pet odsto ukupnog budžeta Srbije i to ćemo ostvariti 2014. godine. Siguran sam u to“, poručio je Knežević.

  Knežević je napomenuo da je jedna od velikih zamerki Evropske komisije bila da su do sada mere u poljoprivredi bile ad-hok i često menjane pa čak i dva, tri puta godišnje.

  „Naš cilj je bio da napravimo jedan ambijent koji bi bio prepoznatljiv za poljoprivredne proizvođače“, rekao je Knežević i podsetio da je jedna od prvih stvari koje je Ministarstvo poljoprivrede uradilo predlog zakona o podsticajima u privredi za koji se nada da će već u decembru biti usvojen zajedno sa budžetom Srbije.

  Poljoprivredni proizvođači će time imati predvidiv ambijent i moći će da prilagode svoju proizvodnju i znaće koju politiku država vodi u agraru. On je najavio da će početi da se rešava i problem navodnjavanja i dodao da će najveći deo od investicija predviđenih agrarnim budžetom otići upravo za te namene.

  Govoreći o interesovanju nekih kompanija iz Abu Dabija da ulažu u poljoprivredni sektor u Srbiji, Knežević je rekao da je naša ideja bila ulaganje u zalivne sisteme i pomoć poljoprivrednim firmama u restrukturiranju.

  Knežević je rekao da država od tih firmi u stečaju nema nikakve koristi te da je ideja bila da domaće i strane firme, među kojima i iz UAE, kupe deo vlasništva u tim firmama i počnu da rade posao.

  „Oni zemlju ne mogu odneti iz Srbije, oni će doneti tehnologiju, uložiti ogromna sredstva u zalivne sisteme i sigurno pomoći da se agrar razvije što bolje“, objasnio je Knežević.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE