Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od danas obavezne zimske gume ako ima snega i leda

  Svi vozači u Srbiji će od danas morati da imaju sve četiri zimske gume na svojim vozilima ukoliko voze po kolovozu na kojem su sneg, led ili poledica dok će, u suprotnom, rizikovati visoke novčane kazne.

  U izjavi agenciji Beta, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je da je, posle dve godine odlaganja primene pravilnika, od danas do prvog aprila na snazi odredba koja svim vozačima nalaže da na vozilima imaju sva četiri zimska pneumatika.

  Okanović je rekao da, iako iz aspekta bezbednost saobraćaja to nije dobro rešenje, vozači i dalje mogu da voze sa letnjim gumama ukoliko na putu nema snega, leda ili poledice, ali da to može da stvori druge probleme.

  Ako neko krene na put sa letnjim gumama, a u međuvremenu padne sneg, to znači da taj automobil mora smesta da se isključi iz saobraćaja. Dakle, osim razloga bezbednosti, korišćenje letnjih guma u zimskom periodu može da izazove i brojne neprijatnosti“, rekao je on.

  Okanović je naveo da su kazne za nepoštovanje te odredbe za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, dok je za pravna lica taj raspon od 100.000 do 800.000 dinara.

  Prema njegovim rečima, nekorišćenje zimskih guma u periodu od 1. novembra do 1. aprila tretira se kao teža tehnička neispravnost i saobraćajna policija ima pravo da isključi iz saobraćaja takvo vozilo.

  Vozač bez zimskih guma, koji učestvuje u nesreći, može da dođe u situaciju da plati kompletnu štetu„, rekao je on.

  Okanović je ocenio da će saobraćajna policija svakako biti rigorozna u sprovođenju tog pravilnika, jer „niko nema pravo da ugrožava sebe i ostale učesnike u saobraćaju“.

  „Ako imaš para da kupiš automobil, registruješ ga, održavaš ga i da sipaš gorivo, moraš da nađeš način da kupiš i zimske gume. Jer to je pitanje bezbednosti i za nepoštovanje te odredbe jednostavno nema opravdanja“, rekao je Okanović.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE