Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novembar – mesec borbe protiv raka pluća

    Od raka pluća najčešćeg i najsmrtonosnijeg malignog oboljenja u Srbiji svake godine oboli 6.400 osoba. Novobolelih muškaraca je oko 4.900, a žena 1.500, s tim da se broj žena svake godine uvećava. U 74 odsto slučajeva karcinom pluća otkriva se u odmaklom stadijumu, po čemu je naša zemlja jedna od najugroženijih u Evropi. Sa ovim zabrinjavajućim podacima Srbija dočekuje novembar – međunarodni mesec borbe protiv raka pluća.

    U sklopu kampanje širenja svesti i borbe protiv raka pluća svetski mesec borbe protiv ove maligne bolesti nizom aktivnosti biće obeležen i u Srbiji. Cilj je da se podigne svest o karcinomu pluća, najvažnijim faktorima rizika i ukaže građanima na potrebu redovne kontrole zdravlja kao najvažnije mere prevencije.

    „Rak pluća je veliki problem u našoj zemlji. Ne postoje specifične respiratorne tegobe koje bi u ranoj fazi direktno ukazale upravo na ovu tešku bolest koja u 10 do 15 odsto slučajeva protiče i bez simptoma. Nažalost, to je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se većina obolelih javlja lekaru u fazi kada je bolest već proširena. U prevenciji raka pluća veoma je važna borba protiv pušenja, glavnog faktora rizika, ali i druge preventivne aktivnosti koje čuvaju zdravlje“, kaže prof. dr Dragana Jovanović, sa Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i dodaje da se „skrining karcinoma pluća odnedavno pokazao izuzetno vrednim za otkrivanje bolesti u ranoj fazi, naročito kod dugogodišnjih pušača, dovodeći do smanjenja smrtnosti od ove maligne bolesti za čak 20 odsto“.

    U periodu od 1999. do 2008. godine, u Srbiji je zabeležen porast u obolevanju od raka pluća za 27,4 odsto, među ženama čak za 49,1 odsto, a kod muškaraca za 21,5 odsto. U navedenom periodu i stope mortaliteta od raka pluća beleže rast od 27,6 odsto i to duplo više kod žena (50,7 odsto), nego kod muškaraca (22,2 odsto). Nasuprot tome u ogromnoj većini zemalja Evrope, obolevanje i umiranje od raka pluća je opalo za 8% u istom periodu.

    Novembar, kao mesec borbe protiv raka pluća u svetu se obeležava od 1995. godine. Rak pluća karakteriše izuzetno visoka stopa smrtnosti, pa od 10 obolelih, godinu dana od dana dijagnoze preživi svega četvoro. Širom planete od ove bolesti svakog minuta život izgube dve osobe, 3.000 dnevno, odnosno više od milion godišnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE