Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bugarska će održati referendum o novoj nuklearki

    Bugarska će raspisati referendum o izgradnji druge atomske elektrane u zemlji, odlučio je danas bugarski parlament, osam meseci nakon što je Vlada u Sofiji raskinula sporazum s jednom ruskom kompanijom o izgradnju nuklearke „Belene“.

    Bugarski glasači će odgovarati na pitanje „Treba li Bugarska da razvija nuklearnu eneregiju putem izgradnje jedne nove atomske elektrane?“.

    Referendum će biti održan tokom sledeća tri meseca, a o datumu će odlučiti predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev, prenela je francuska agencija AFP.

    To će biti prvi referendum u Bugarskoj od okončanja komunizma u toj zemlji pre dve decenije, a inicirala ga je socijalistička opozicija, nakon odluke desničarske vlade u martu ove godine da raskine sporazum sa ruskom državnom kompanijom „Atomstrojeksport“ o izgradnji druge bugarske nuklearke, snage od 2.000 megavata, u mestu Belene na Dunavu.

    U saopštenju nije pomenuto Belene, ali bi bilo kakva nova nuklearka verovatno bila izgrađena u tom mestu, s obzirom da je regulatorska služba Evropske unije već dala odobrenje za izgradnju upravo na toj lokaciji.

    Bugarska je bila primorana da posle ulaska u EU 2007. godine zatvori četiri od šest reaktora u svojoj jedinoj atomskoj elektrani u mestu Kozloduj na severozapadu zemlje iz bezbednosnih razloga.

    Dva preostala reaktora u „Kozloduju“, koja su puštena u rad 1987, odnosno 1991. i koja često imaju tehničke probleme, proizvode oko 30 odsto ukupne proizvodnje električne struje u Bugarskoj.

    Početak izgradnje nuklearke „Belene“ odlagan je zbog stalnih nesporazuma s ruskom stranom oko cena i neuspeha u privlačenju privatnih investicija, što je podstaklo bugarskog premijera Bojka Borisova da izađe iz sporazuma.

    Kasnija odluka ruskog „Atomstrojeksporta“ da tuži Bugarsku Međunarodnom arbitražnom sudu u Parizu uz zahtev za kompenzaciju od milijardu evra (1,3 milijarde dolara) naveo je vladu u Sofiji da nagovesti da bi možda mogla da oživi taj projekat.

    Jedno nedavno ispitivanje je pokazalo da 38 odsto bugarskih glasača podržava izgradnju nuklearke „Belene“, 28 odsto je protiv, dok su ostali neodlučni.

    Stručnjaci su upozorili da bi moglo da se desi da na referendum ne izađe dovoljan broj birača da bi on bio važeći, a kritičari ukazuju da mnogi glasači nemaju neophodno stručno znanje da bi mogli da donesu ispravnu odluku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE