Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez brzih reformi Sloveniji će trebati 12 mlrd evra pomoći

    Slovenija će u idućih pet godina trebati 12 milijardi evra pomoći od Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) ako ne uspe da sprovede predviđene reforme, ocenio je finansijski analitičar Andraž Grahek.

    „Ako ne sprovedemo reforme, u prvom redu penzionu, u idućih godinu-dve dana izgubićemo pristup međunarodnom tržištu obveznica. To bi značilo da bi bili prisiljeni od ESM-a da tražimo pomoć od 12 milijardi evra za finansiranje budžeta i servisiranje duga“, rekao je Grahek.

    Dodao je da bi to značilo prihvatiti i petogodišnji program restrikcija i mnogo strukturnih reformi od onih koje predlaže sadašnja Janšina vlada te da Slovenija ni u kojem slučaju ne može da izbegne reforme i mere fiskalne stabilizacije.

    „Reforme ne možemo izbeći, jedino je pitanje ko će ih i kada sprovesti“, rekao je slovenački nezavisni analitičar kojeg u zadnje vreme kao nezavisnog analitičara često citiraju svetske agencije i mediji kada se bave spekulacijama o tome hoće li Sloveniji trebati međunarodna finansijsku pomoć ili ne.

    Slovenački ministar finansija Janez Šušteršič izjavio je u ponedeljak da Slovenija za sada ne razmišlja o traženju pomoći iz novog fonda. Šušteršič je izrazio uverenje da će sadašnja slovenska vlada uspeti sa svojim programom reformi i rezanja budžetskih troškova, te da će doći i do pada zahtevanih prinosa na slovenske obveznice.

    Slovenački premijer Janez Janša u subotu je na tribini „Aktivno državljanstvo i preduzetništvo“ u Piranu rekao da Sloveniju očekuju još oštriji rezovi u idućoj godini ako se ne sprovedu predložene strukturne reforme i druge mere za konsolidaciju državnih troškova i sanaciju banaka te da je za njihovo prihvatanje i sprovođenje malo vremena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE