Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U finansijskoj ste krizi? Ništa strašno

    Svako je bar jednom u životu na svojoj koži osetio puno značenje izraza „finansijska kriza“. Za nekoga su te krize bile „minusi na svim platnim karticama“ dok su za druge značile odlaganje kupovine novog automobila. Svejedno. Kriza je kriza koju, baš kao i svaku stresnu situaciju u životu koja podrazumeva odricanje, neizostavno prati pad samopouzdanja i gubitak optimizma.

    „Sve je to život i svaka će faza proći“, na problem kriznih situacija odgovara doktorka Alis Bojs koja se dugo bavi ljudima koji, pored finansijske, zapadaju i u teške emotivne krize i krize identiteta. Tako je njeno višegodišnje kliničko iskustvo pomoglo mnogima da se kroz četiri koraka ili strategije „izvuku“, a pre svega radeći na samopouzdanju.

    Dr. Bojs preporučuje da popišete 3-6 imena osoba koje poštujete, a za koje znate da su već bile u finansijskoj krizi. Mnogi poznati pisci, glumci i biznismeni prolazili su kroz teške periode u životu, bili su nezaposleni, odbačeni, slomljeni. Da li su oni manje talentovani? Možete popisati i imena ljudi koje znate koji su započeli posao koji je propao.

    Drugo što dr.Bojs preporučuje je da ne lažete. Govorite drugima da imate finansijskih problema. Držite glavu podignutu i nema razloga da se stidite zbog situacije u kojoj ste se našli. Kada pričate o manjku novca, umanjićete i osećaj krivice i srama.

    Razgovarajte sa sobom na lep način. Ne prekorevajte i ne krivite sebe. Recite sebi:“Dobro. Ovo je težak period kroz koji prolazim. Osećam se ništavno, jadno, postiđeno, bezvredno…“ (navodite kako se osećate i o čemu razmišljate). Sada vam treba ljubaznost i prijateljski stav prema samom sebi kako biste se suočili sa novim finansijskim izazovom.

    Po dr.Bojs veoma je važno da analizirate sve opcije koje su vam sada na raspolaganju. To znači da se suočavate sa problemom, ne izbegavate rešenje. Recimo, pitajte sebe:“Koja sad imam rešenja? Šta mogu da uradim?“ Možda sada ne možete deci da kupite pribor za školu. Zapitajte se:“Koje su mi opcije?“ Odgovor može da bude prodaja bicikla, pozajmica od roditelja, još jedna smena na poslu, odlaganje plaćanja računa za struju za sledeći mesec… Ova tehnika je zapravo trik gde vi sebe stavljate u poziciju da dajete savete nekome kome je potrebna pomoć zbog finansijske krize. Ovako se stvara psihološka distanca od lošeg raspoloženja i misli se usmeravaju na put pronalaženja izlaza iz problema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE