Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko su plaćene najskuplje knjige na svetu?

    Lista knjiga za koje su pojedinci spremni, a i platežno sposobni, da izdvoje milione menja se iz meseca u mesec. Godinama unazad na listi su Šekspir, Leonardo da Vinči, Gutenberg kao i „Ptice Amerike“ američkog ornitologa i slikara Džona Džejmsa Odibona koja je 2000.godine prodata katarskom šeiku za 8,8 miliona dolara, a deset godina kasnije za 11,5 miliona.

    „Kodeks Lester“ Leonarda da Vinčija završio je 1994.godine na polici, a potom i na CD-romu Bila Gejtsa, vlasnika Microsoft kompanije. Ova čudesna knjiga iz 1717.godine sadrži skice velikog uma Leonarda da Vinčija i naučne beleške o vodi, stenama, fosilima, fazduhu, svetlosti. Najskuplja je knjiga ikad prodata i to za 30,8 miliona dolara.

    „Knjiga Gospela Henrika Lava“, originalno poručena od Henrika Lava, Vojvode od Saksonije, za oltar Device Marije u katedrali u Brunsviku, prodata je nemačkoj vladi 1983. za 11.7 miliona dolara. Tada je to bio najveći iznos kojim je plaćeno jedno umetničko delo. Na 266 strana sa 50 strana ilustracija, sa tekstom četiri gospela, smatra se remek-delom 12.veka.

    „Prvi folio“ Vilijema Šekspira prodat je za jednu jedinu funtu 1623.godine (mogla je da bude i skuplja ukoliko bi kupac izrazio želju za kožnim povezom). Danas je u redu deset najskupljih knjiga i 2001.godine jedan od primeraka je prodat Polu Alenu, još jednom od osnivača Microsoft-a za 6.1 milion dolara.

    Gutenbergova „Biblija“ je prva štampana knjiga i veruje se da ih je danas netaknutih samo 21 primerak. Aukcijske kuće procenjuju vrednost između 25 i 35 miliona dolara svaku. Štampana je 1455.godine u dvesta ili trista primeraka. Jedan od primeraka prodat je 1987.godine za 4.9 miliona dolara u aukcijskoj kući Christie’s.
    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE