Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kratak kurs govora tela: Oči

    Oči su nepresušan i važan izvor informacija o vašem sagovorniku.

    Pratite u kom pravcu gleda. Po pravilu fiziologije kada gleda u desno, nešto smišlja, kreativan je ili zamišlja (koristi desnu hemisferu mozga zaduženu za kreativnost i osećanja), dok pogled u levo govori da se nečega priseća, bavi se činjenicama (u levoj strani moždane hemisfere su centri za memorisanje, znanje). Desnu stranu mozga koristimo i kada smišljamo laži, ali pogled u desno ne mora uvek da znači da sagovornik laže, već i da ne zna odgovor na pitanje ili samo priča hipotetički, nagađa.

    Dakle,
    Pogled u desno – vaš sagovornik nešto nagađa, kreira, smišlja ili laže, „priča vam priču“. Uzmite u obzir i da je to očekivano usmeren pogled kada se deci pričaju bajke ili izmišljaju priče.

    Pogled u levo – prisećanje, podsećanje, korišćenje memorije. Ovde se ne dovodi u pitanje istinitost tvrdnji vašeg sagovornika (mogu jedino da budu netačne). Ako gleda u levo i na dole, verovatno želi da dođe do zaključka, priča sam sa sobom.

    Pogled u desno i gore – vizuelna imaginacija, smišljanje ili laganje. Ovo može biti signal da nema odgovor na vaše pitanje, već ga upravo smišlja. Ovo je problem ukoliko se u odgovoru traže činjenice.

    Pogled u desno i bočno – zamišljanje tuđeg odgovora. Ovde je verovatno slučaj da vaš sagovornik pokušava da se seti ili da zamisli šta bi na pitanje ili temu rekla neka druga osoba (možda njegov pretpostavljeni)

    Pogled desno i dole – ispituje svoja osećanja

    Pogled u levo i gore – priseća se činjenica ili slika i događaja, kopa po memoriji

    Pogled u levo i bočno – pokušava da se priseti šta je rekao neko drugi

    Pogled u levo i dole – ispituje činjenice koje ima, priča sam sa sobom

    Oči u oči kada govori – iskrenost. Mada, ima veštih govornika koji znaju za značenje ovakvih signala, pa će vas lagati i gledati direktno u oči

    Oči u oči kada sluša – pažljivo sluša, zainteresovan je, a možda mu se dopadate

    Širom otvorene oči – zainteresovan je, privlačni ste, poziv. Ovo je izraz lica koji želi dobrodošlicu. Tipičan izraz lica žene koja nudi brigu, zaštitu, ljubav. Pogled koji se upućuje deci.

    Trlja oči – ne veruje vam, uznemiren je ili mu je dosadno i mogao bi da spava od umora. Ako je trljanje jednog ili oba oka praćeno dugim spuštanjem kapaka, u pitanju je umor.

    Kapci gore, pogled na gore – frustracija, bes, ogorčenje (traži pomoć od nebesa)

    Proširene zenice – ovo je znak dopadanja, privlačnosti, često i seksualne želje

    Često treptanje -uzbuđenje, ali i pritisak. Čovek u minuti prosečno trepne 6-20 puta, ali u ovom slučaju može čak i do 100 puta. Često treptanje nije uvek siguran znak da sagovornik laže.

    Kratko podizanje obrva – pozdrav, odobravanje, priznanje, zahvalnost. Kada obrve duže stoje podignute, osoba se plaši i iznenađena je.

    Namigivanje – signal lične prirode kada se želi sa drugim podeliti šala ili tajna, ali i muško udvaranje pogotovo ako je praćeno pucketanjem jezika. Ovo nikako nije poslovan govor tela.

    Očima možete svog sagovornika opustiti samo jednostvnim i dobronamernim „cakljenjem“. Ovakvi signali će ga sigurno navesti da mu se dopadnete. Prijateljski i poslovno. Ipak, ovo „cakljenje“ izbegavajte na svečanim skupovima. U svakodnevnoj komunikaciji ovakav signal može da razbije led i da vas predstavi kao prijateljski nastrojenu osobu u kojoj se krije neko duhovit. Pazite da ovakva neverbalna komunikacija ne pređe u namigivanje, što nikako nije poslovno. A, pravilo broj jedan je da nikada ne zurite u sagovornika niti da gledate unaokolo, jer će ga i jedno i drugo dovesti u neprijatnu situaciju. Kolutanje očima ne dolazi u obzir čak i kada vaš sagovornik zaista priča gluposti. Vaše nezadovoljstvo u ovom slučaju neće proći neotkriveno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE