Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta vaš CV govori o vama

    Piše: Iva Crvak, Represent Communications

    Vrlo često koristimo izraz CV, ali da li znamo šta tačno znači i kako bi trebalo da izgleda. Šta je CV? CV je skraćenica za latinski izraz Curriculum Vitae, curriculum – pregled ; vitae- život. CV upravo i jeste rezime života, radna biografija. CV šaljemo kada konkurišemo za posao, stipendiju, praksu i slično.

    Svrha CV-ja je da vas predstavi nekome ko vas ne poznaje. Na osnovu podataka iz ovog dokumenta može da se dođe do zaključka o vašem obrazovanju, iskustvu, interesovanjima i zato bi ga trebalo shvatiti kao alat koji vas predstavlja. Cilj mu je lična prezentacija. On „ide kod poslodavca“ pre vas i na osnovu njega poslodavac odlučuje da li će vas zvati na razgovor za posao ili ne. Zato je potrebno ozbiljno da pristupite pisanju CV-ja.

    CV bi trebalo da bude vrlo jasan i precizan pregled informacija o vašim kvalifikacijama, sposobnostima i radnom iskustvu. Sve te informacije bi trebalo da budu istinite.

    Ne postoji jedinstven način za pisanje CV-ja, ali možemo da se složimo da postoji struktura koju bi trebalo zadovoljiti. Naime, vaš CV bi trebalo da ima sledeće elemente: lične podatke, radno iskustvo, obrazovanje i ostale sposobnosti (jezici, seminari, lične veštine, interesovanja). Uz svaki CV možete da navedete dokumenta koja prilažete (sertifikate, diplome). Pri unošenju podataka o obrazovanju i radnom iskustvu vodite računa o redosledu, prvo unosite aktuelne aktivnosti/poslodavca/poziciju tj. dok na kraju navodite prvog poslodavca ili poslovno iskustvo.

    Isti CV ne bi trebalo da šaljete na razne pozicije. CV bi trebalo da prilagodite poslu za koji konkurišete. Kako se to radi? Jasno definišite svoje sposobnosti i kvalifikacije koje mislite da su najvažnije za poziciju koju aplicirate, te informacije bi trebalo da imaju prioritet u vašem CV-ju.

    Trudite se da nemate „rupe u hronologiji“. Uvek bi trebalo da radite na sebi. Ukoliko nemate mogućnost da se zaposlite možete da idete na seminar ili praksu u nekoj kompaniji. Na taj način poslodavac će steći utisak da ste osoba koja je željna usavršavanja i znanja, a takve osobe svi žele da zaposle.

    10 saveta za dobar CV:

    1. Vodite računa o gramatici i pravopisu
    2. Pošaljite prave poruke o sebi
    3. Istaknite svoje veštine i prednosti
    4. Stalno se usavršavajte
    5. Služite se samo isitnitim informacijama
    6. Formatirajte svoj CV, jedinstvena forma unetih podataka
    7. Jasan, precizan i pregledan
    8. Prilagođen poslu za koji konkurišete – izdvojte bitne od manje bitnih informacija
    9. Trebalo bi da ima do dve strane
    10. Font 10 ili 12, Arial, Tahoma, Times New Roman, jedan font

    Dobar CV je preduslov da budete pozvani na intervju/razgovor za posao. To je samo pola puta od željenog cilja, ali kako biste stigli do željenog cilja za početak je bitno da krenete ka njemu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE