Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povišene kocentracije polena ambrozije

    Prethodnih dana zabeležene su povišene vrednosti polena ambrozije koja se smatra najvećim alergenim polenom pa bi osobe koje imaju problem sa alergijama trebalo da koriste svoju terapiju i da se u slučaju učestalijih simptoma jave lekaru.

    Koordinator odeljenja za praćenje alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović rekla je da su prošle nedelje zabeležene tri do četiri puta veće koncentracije polena ambrozije, koja je najveći alergen u ovom periodu godine. Kako je objasnila, granične vrednosti su 15 zrna polena u metru kubnom vazduha, a prethodnih dana zabeleženo je i preko 50 zrna ambrozije u vazduhu.

    Visoke kocentracije ovog polena očekuju se sve do polovine septembra, pa je važno da osobe koje pate od alergija koriste antihistaminike i terapije koje im je preporučio lekar, a da ako simptomi postanu učestaliji ponovo posete svog lekara, kazala je ona.

    Kako je navela Mitrović, uobičajeno je da se u periodu od 20. avgusta do 10. septembra mogu očekivati najviše kocentracije u vazduhu, a da je problem to što uz ambroziju u tom periodu cvetaju i bočne grane, odnosno to što se biljka grana. Inače, biljka ne ispušta velike kocentracije tokom visokih temperatura ili kiše, pa narednih dana, zbog najavljenih vrućina ne treba očekivati velike količine u vazduhu, kazala je Mitrović.

    Takođe je dodala da se merenja u Srbiji obavljaju na 12 lokacija, a da je od ove godine organizovano praćenje koncentracija polena ambrozije i na planini Zlatibor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE