Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žumance nije dobro za srce?

    Ne preterujte sa jajima za doručak. Ili barem ih ne jedite više od dvaput nedeljno, naročito ako imate povišen rizik od srčanih oboljenja.

    Prema jednom kanadskom istraživanju, što više žumanaca jedete to je veća šteta koju nanosite krvnim sudovima.

    Rezultati istraživanja pokazuju da žumanca doprinose sakupljanju karotidnih naslaga – voskaste supstance koja zapušava krvne sudove i povezana je sa smanjenim protokom krvi i većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

    „Naši rezultati pokazuju da je jaka povezanost između uzimanja jaja i opterećenih karotida“, kažu istraživači. „Rizik od prevelikog unosa žumanca nosi otprilike dve trećine rizika od pušenja. Ne samo žumanca, već i ostala hrana koja izaziva visoki holesterol, rizična je i za srce“.

    Istraživanje objavljeno u žurnalu Atherosclerosis sporevedno je na 1.200 dobrovoljaca prosečnog uzrasta od 61 godine. Karotidne naslage su inače uvećane kod osoba starijih od 40 godina, ali proporcionalno rastu sa brojem godina pušenja i konzumiranja žumanaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE