Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Basesku ostaje predsednik Rumunije

    Trajan Basesku ostaje predsednik Rumunije, pošto referendum, koji je raspisala nova vlada u nameri da ga skine s vlasti, nije uspeo zbog nedovoljnog odziva.

    Centralna izborna komisija saopštila je da je na referendum izašlo 45,92 odsto upisanih birača, ali je za njegov uspeh bilo neophodno da se na biralištima, koja su zatvorena u 23 sata, pojavi barem polovina glasača.

    Predsednica izborne komisije Gabrijela Bogasiju izjavila je da je to preliminarna procena na osnovu rezultata sa 2.889, od ukupno 18.242 biračka mesta, uz mogućnost greške od plus minus tri procentna poena, preneo je Ađerpres.

    Nova levičarska parlamentarna većina, okupljena oko Socijal-liberalne unije (USL) premijera Viktora Ponte, glasala je 6. jula za opoziv Baseskua, optuživši ga da je više puta prekršio ustav preuzimanjem dužnosti premijera i stalnim mešanjem u poslove vlade, nepoštovanjem parlamenta i drugih državnih institucija.

    Baseskuova Demokratska liberalna partija (PDL), koja je 27. aprila izgubila izbore, oštro je kritikovala postupak vladajuće većine i pozvala svoje članove i simpatizere da ne izađu na referendum.

    Basesku je, po zatvaranju birališta, izjavio da su birači „odbacili državni udar“ tako što nisu izašli u dovoljnom broju na referendum i dodao da će po povratku u predsednišku palatu Kotročeni pokušati da stvori osećanje pomirenja u društvu.

    „Plamen demokratije ostaje upaljen. Rumuni su odbacili državni udar 256 poslanika. Zahvaljujem se onima koji su, prevazišavši svoj gnev zbog mera preduzetih u vreme krize, danas shvatili da ovo nije bio referendum za Trajana Baseskua, već za Evropu…Verujem da frakcije u društvu moraju biti zaustavljene, moraju biti uništene, jer je Rumuniji potrebna sva snaga njenog naroda“, poručio je Basesku u saopštenju iz sedišta stranke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE