Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ambulanta na Labudovom brdu privremena već četiri decenije

    Ordinacije u koje se dnevna svetlost jedva probija, vlaga i buđ na zidovima, skučene čekaonice sa šahtovima „smeštenim“ nasred njih, prozori koji nikada i nisu planirani za otvaranje – slika je Zdravstvene stanice na Labudovom brdu. Medicinari koji radne dane provode u prostorijama smeštenim u podrumu zgrade u Ulici krajiške divizije 11, navikli su na ovakve uslove rada, ali jedva čekaju da dobiju novu ambulantu u kojoj, barem, neće morati da izbacuju vodu iz ordinacija kada krene sezona kiša.

    Probleme im zadaju i miševi kojih ne mogu da se oslobode. Plaše se da će snositi odgovornost ako neko od pacijenata „zapne“ za odlepljeni linoleum na podu pa su ga na najkritičnijim mestima sestre zalepile selotejpom – radi zaštite. Pacijenti im dolaze sa Vidikovca, Ceraka, Obrenovca, Kijeva, Lazarevca, a u jednoj smeni lekari uspevaju da prime od 700 do 800 pacijenata.

    Dispanzer za žene je zatvoren, jer je, zbog mokrih zidova i vode koja je dospevala u utičnice, bila ugrožena bezbednost i zaposlenih i pacijenata. Pre 40 godina otvoren kao privremeni objekat – ostao je jedina ambulanta na Labudovom brdu.

    Ukoliko sve bude teklo po planu, žitelji ovog dela grada, njih oko 40.000, rešiće se muka oko ostvarivanja zdravstvene zaštite, jer je planirano da dobiju novu zdravstvenu ustanovu. Moderan objekat će početi da se gradi krajem godine na uglu ulica Oplenačka i Ljubomira Ivkovića Šuce, a planirano je da zauzme oko 1.600 kvadratnih metara.

    Zahvaljujući Sekretarijatu za zdravstvo, kaže prim. dr Tanja Đukić-Janković, direktorka DZ „Rakovica“, na parceli na kojoj će se objekat graditi rešeni su imovinsko-pravni odnosi. U toku je postupak ispunjavanja nekoliko uslova neophodnih za završetak tehničke dokumentacije.

    – Sadašnji prostor nije uslovan za obavljanje zdravstvene zaštite. Jedva čekamo da dobijemo novi. Postoji mogućnost da ove stare prostorije zadržimo za magacin i radionicu za majstore. Nadam se da će sve to biti završeno do početka decembra, kada će moći da bude stavljen i kamen-temeljac. Prvi radovi trebalo bi da počnu na proleće. Pored kvalitetnijih uslova rada, novi objekat će vratiti ugled i dostojanstvo lekarskoj profesiji, a pacijentima poverenje. U njemu će biti prostora za službe opšte medicine, za decu i trudnice, polivalentnu-patronažnu službu, stomatologiju, laboratoriju i apoteku – objasnila je dr Đukić-Janković.

    U toku je preuređenje objekta ovog doma zdravlja u Resniku, gde se menjaju prozori, a plan je da se uredi deo objekta na Kanarevom brdu, gde zbog ravnog platoa i položaja na nizbrdici, ispred službe fizikalne medicine, voda često prodire u ambulantu.

    DZ „Rakovica“ je, zahvaljujući konkursu za zaposlenje Skupštine grada, dobio četiri doktora i pet sestara, a uskoro će ovde početi da radi jedna slabovida osoba na mestu fizioterapeuta. Osim kadra, koji im uvek nedostaje, ova zdravstvena ustanova vapi za novim voznim parkom. Automobili su im potrebni za službu kućnog lečenja i za vožnju pacijenata na dijalizu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE