Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cvetković: Srbiji potreban aranžman sa MMF-om

    Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je danas da su za ovu godinu planirani rashodi u budžetu od 875 milijardi dinara i da je Vlada, upskos pritiscima, uspela da u prvoj polovini godine ne prebaci 50 odsto planiranih rashoda.

    Na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) „Ekonomski prioriteti Srbije“ koji organizuju PKS i nedeljnik NIN, Cvetković je kazao da su rashodi do kraja juna bili 49 odsto planiranih za celu godinu i istakao da je dodatni deficit isključivo posledica pada prihoda koji su planirani na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto.

    Prema podacima Ministarstva finansija, deficit je u prvih šest meseci premašen za 35 milijardi dinara.

    Cvetković je rekao da je Srbiji u ovoj godini potrebno da se zaduži za 4,2 milijarde evra što je već predvidjeno budžetom. Do sada se Srbija zadužila za 1,7 milijardi evra za pokrivanje deficita i ostalo
    je još 2,5 milijardi za drugu polovinu godine.

    Budžetski deficit će na kraju godine biti veći za 300-350 miliona evra, kazao je premijer dodajući da će ključna stvar za novu vladu biti da obezbedi planirana sredstva koja nedostaju.

    Premijer je rekao i da je Srbiji potreban aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), i da počne razgovore sa Svetskom bankom o sprovodjenju reformi, ističući da „situacija nije tako loša kako se predstavlja“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE