Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ponude za dogradnju NE „Temelin“ dali Amerikanci, Rusi i Francuzi

    Češki elektroenergetski gigant ČEZ dobio je danas ponude za dogradnju nuklearne elektrane „Temelin“ od sve tri kompanije koje su se prijavile na tender – američke Vestinghaus, francuskog preduzeća Areva i češko-ruskog konzorcijuma u kojem su ruski Gidropres i Atomstrojeksport sa češkom Škodom JS.

    Procenjuje se da će ČEZ i Češku koja u svojoj energetskoj strategiji ne namerava da odustane od proširivanja kapaciteta nuklearne energije, dogradnja „Temelina“ koštati između osam i 12 milijardi evra.

    „U ovom trenutku ne može da se kaže koja ponuda je najbolja. Procenjivaćemo ih mesecima“, kazao je češkoj agenciji ČTK opunomoćenik češke vlade za dogradnju „Temelina“ Vaclav Bartuska.

    ČEZ planira da proučavanje tih ponuda na tenderu završi krajem ove godine i preliminarno rangira ponuđače a zatim im do proleća 2013. godine ostavi rok da eventualno dopune ponudu.

    Izbor i potpisivanje ugovora o tom velikom poslu u kome bi trebalo uz glavne izvođače da učestvuju i češka preduzeća predviđen je za kraj 2013. godine.

    Sama izgradnja 3. i 4. bloka „Temelina“ trebalo bi da počne 2016. a puštanje u pogon predviđeno je 2025. godine. Reč je o do sada najvećem tenderu u Češkoj, a ČEZ i češka vlada računaju da će zemlja moći da osetno poveća izvoz struje, pre svega u Nemačku, koja je odlučila da zatvori svoje nuklearke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE