Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Završen projekat jačanja kapaciteta agencije za lekove

    Stručni skup kojim je formalno završen glavni deo projekta izgradnje kapaciteta Agencije za lekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS) održan je danas u Podgorici, saopšteno je iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

    ALIMS je posle konkursa koji je raspisala Svetska banka dobila posao konsultanta na ovom jednogodišnjem projektu čiji je cilj bio unapređenje procesa rada u Agenciji za lekove Crne Gore.

    Projekat „Program tehničke podrške za trening, izgradnju kapaciteta i prenos znanja CALIMS-u“ se praktično sastojao od misija eksperata ALIMS u Podgorici, kao i studijskih poseta eksperata CALIMS Beogradu. Na završnom sastanku, koji je otvorio ministar zdravlja Crne Gore dr Miodrag Radunović, učestvovalo je oko 50 predstavnika državnih institucija, farmaceutske industrije i drugih predstavnika zdravstvenog sistema Crne Gore.

    Govoreći o ulozi projekta u širem kontekstu dodatnog finansiranja za unapređenje zdravstva u Crnoj Gori, ministar Radunović je istakao da realizacija ovog projekta, kao i sve druge aktivnosti koje se u ovoj oblasti zdravstva sprovode sa institucijama zdravstvanog sistema Srbije pokazuje da je saradnja između dve države na visokom nivou. „Evropska unija poseban naglasak stavlja na regionalnu saradnju i mi smo ovim projektom, kao i drugima koji su u toku, dokazali da smo spremni da delimo vrednosti koje EU protežira“, rekao je Radunović, navodi se u saopštenju.

    Ministar je zaključio da je Agencija Srbije pokazala veliku solidarnost i podršku u prenošenju ekspertskih znanja i iskustava timu Agencije u Crnoj Gori.

    Zaključke o projektu izneli su direktori agencija za lekove dve države.

    Direktor CALIMS-a Milorad Drljević je rekao da je cilj projekta postignut, odnosno da su unapređeni kapaciteti CALIMS, da je se edukacijom kroz rad na predmetima u obradi crnogorska agencija održala dinamika redovnih aktivnosti, da je povećan broj i kvalitet internih ekspertskih evaluacija u CALIMS-u i da je obavljen uspešan prenos znanja.

    Direktorka ALIMS-a Tatjana Šipetić rekla je da projekat omogućuje da obe strane uče i razvijaju se.

    Ona je dodala da ovakva međunarodna i regionalna podrška dovodi do toga da na tržištu budu samo bezbedni, efikasni i kvalitetni lekovi i medicinska sredstva i da se kroz pružanje istinitih, ažurnih i proverljivih informacija opštoj i stručnoj javnosti obezbedi racionalna upotreba lekova i medicinskih sredstava, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE