Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rod i cene višanja nikada bolji

    U Pomoravlju i šumadiji ove godine je, za razliku od drugih krajeva Srbije gde je mraz uništio plodove, višnja dobro rodila, a očekuje se i dobra zarada.

    Vlasnik plantaže obličinske višnje u Kovačevcu kod Jagodine Luka Miličić rekao je Tanjugu, da je rod višnje ove godine „dobar, dobra cena i kvalitet, biće dobra i zarada“, i da je pitanje kada će se ovakva godina ponoviti.

    Miličić, čija je plantaža veličine 21 hektar, smatra da je „danas je isplativo gajenje bilo koga voća“, a ove godine očekuje rod veći od 15 vagona i cenu od 100 dinara po kilogramu, pa naviše.

    „To je odlična cena“, rekao je on i istakao da mu je sav rod otkupila firma iz Leskovca „Jugokom“ koji izvozi u zapadne zemlje, pre svega Englesku i Nemačku i zemlje Skandinavije.

    Kupac svaku veče odvozi kamione višanja iz Kovačevca.

    Šumadija i Pomoravlje imaju dobar rod, dok je mraz u ostalim delovima Srbije, pre svega u Vojvodinu i na jugu Srbije, napravio ogromne štete, a mraz je rod višanja „smlatio“ i u mnogim

    zemljama Evrope poput Poljske velikog proizvođača i izvoznika ovog voća, istakao je Miličić.

    Na plantaži Miličića, koja je oko 15 kilometara od Jagodine, svaki dan bere od 140 do 150 sezonskih radnika i dnevno uberu od 15 do 20 tona višanja.

    Plaćeno im je po učinku, za gajbu od 12 kilograma dobiju 130 dinara. Svaki prosečan berač može da nabare 15 do 20 gajbi i zaradi 1.500 do 2.000 dinara. Novac koji se odmah isplaćuje radnicima obezbeđuje kupac, objasnio je Miličić. On je naveo primer jedne žene iz Jagodine, koja dnevno ubera 27 i više gajbi, i zaradi oko 4.000 dinara.

    Ako vreme bude naklonjeno, berba će završiti početkom naredne sedmice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE