Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I „Nectar“ zainteresovan za kupovinu IPOK-a

    Za kupovinu zrenjaninske industrije prerađevina od kukuruza IPOK, najveće skrobare na Balkanu, zainteresovano je deset firmi i pojedinaca, koji su otkupili dokumentaciju za učešće na javnoj prodajnoj licitaciji, zakazanoj za 29. jun.

    Kako „Novosti“ saznaju, među potencijalnim kupcima nalaze se i dva velika poslovna sistema – „MK grupa“ i „Nektar“ – ali i beogradska kompanija „Kartonval“, trenutni zakupac proizvodnih pogona skrobare. Milan Nićetin, stečajni upravnik IPOK, potvrdio je da još niko nije uplatio depozit od 230 miliona dinara za učešće na licitaciji. Skrob je, očigledno, za mnoge privlačan, a proizvodiće ga onaj ko je spreman da najviše plati za IPOK.
    – Iskustvo govori da u ovakvim situacijama kupci često dramatično preplaćuju firmu. Posle to ne bude samo njihov problem, već i nevolja zaposlenih, preko čijih se leđa na kraju sve prelomi – otvoreno iznosi Zoran Petković, direktor „Kartonvala“.

    Ova specijalizovana firma za proizvodnju skroba za industriju papira i ambalaže, vreme jednogodišnjeg zakupa u stečaju, uspela je racionalno da iskoristi. Osim tehničkog osposobljavanja fabrike i obezbeđenja sirovina, „Kartonval“ je vratio na posao 200 radnika i uspešno obnovio proizvodnju skroba. Učestvovaće na licitaciji, uz neskriveni strah od daleko moćnije konkurencije, koju takođe interesuje unosna proizvodnja skroba, ali i silosi, čiji je kapacitet 40.000 tona.

    Početna cena skrobare je 550 miliona dinara. Zanimljivo je da AIK banka ima hipoteku na svu pokretnu i nepokretnu imovinu IPOK. Svoja potraživanja ponudila je lane na prodaju za 750 miliona dinara, ali to nikome nije bilo privlačno. Celokupna imovina skrobare, inače, procenjena je na 900 miliona, a dugovi na 1,3 milijarde dinara. Bankari će se, kao razlučni poverioci, prvi naplatiti. Ostali – šta preostane…

    A, opet zanimljivo, „bankarske šape“ stavljene su na skrobaru u sumnjivom poslovanju bivšeg većinskog vlasnika Zorana Ćopića. Kontroverzni biznismen, koji se sumnjiči za pranje para narko-bosa Darka Šarića, uz pomoć saradnika, stavio je hipoteku na IPOK zbog kredita od 480 miliona dinara, što nije smeo. Svejedno, krivica odgovornih tek će se utvrditi, ali IPOK je propao, otišao u stečaj i predstoji rasprodaja imovine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE