Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Perihard Inženjering

    Preduzeće „Perihard Inženjering“ jedno je od pionira na tržištu u oblasti snabdevanja potrošnim materijalom za periferijski hardver. Osnovano je u Zagrebu 1988. godine kao jedno od prvih 50 privatnih preduzeća, a 1991. godine sedište je premešteno u Beograd.

    Kompanija je uz trud menadžmenta i zaposlenih postala renomirani proizvođač remontovanih toner kaseta i nezavisni servisni centar za laserske, matrične i ink-jet štampače.

    Zaposleni u „Perihard Inženjeringu“ radili su pionirski posao – puno testiranja toner kaseta kod korisnika, kako bi se uverili u kvalitet i pouzdanost proizvoda kompanije. Za „Perihard Inženjering“ značajniji pristup i obuhvat tržišta je počeo 1997. godine, da bi od 1998. godine do danas prosečni godišnji rast iznosio 27%.

    Od 1991. godine bave se industrijskim remontom toner kaseta za laserske štampače. 2004. godine postaju punopravni član ETIRE – European Toner and Inkjet Remanufacturers Association koja ima sedište u Briselu.

    Servisom štampača „Perihard“ započinje pre devetnaest godina tokom kojih su postali najveći nezavisni centar u Srbiji sa servisnim partnerima u svim većim gradovima. Sedam servisera uz logističku podršku trenutno održava preko 5.000 raznih štampača na području Srbije. Od 2005.godine bave se print management rešenjima i do sada su imali više od 60 klijenata svih veličina.

    Jedna od osnovih vrednosti Periharda je zaštita životne sredine i ponosni su na svoj pionirski rad u buđenju svesti o ekologiji u Srbiji. Veliki doprinos razvoju kompanije donela je i integracija sistema menadžementa kvalitetom: ISO 9001 još 2001.godine i zaštitom životne sredine ISO 14001 od 2007. godine, koji se od tada aktivno primenjuju u svakodnevnom poslovanju.



    Prateći svetske trendove u organizovanju funkcije štampe u kompanijama, 2010. Godine“Perihard“ je predefinisao viziju i namerava da postane „lider u Srbiji u kreiranju i implementaciji poslovnih rešenja u oblasti štampe koja obuhvataju izbor opreme, vrhunski remontovane toner kasete, pouzdan servis i moderno upravljanje troškovima“.

    Prema rečima generalne direktorke Bogdanke Pešić stvaranje uspešnog preduzeća je mukotrpan ali i veoma izazovan posao. Na pitanje Bizlife portala kako stvoriti uspešno preduzeće u Srbiji, gospođa Pešić objašnjava da je osnovna pretpostavka postojanje jasne i dugoročne vizije vlasnika.

    Preduzeća su u velikoj meri slike svojih vlasnika. Preduzetnik bi trebao da definiše misiju, viziju i osnovne vrednosti preduzeća i da obezbedi posvećenost svih zaposlenih ostvarenju tih principa i strateških ciljeva.“

    Bogdanka Pešić kao jedan od preduslova uspeha naglašava važnost ulaganja u ljudske resurse, ali i neophodnost praćenja I prilagođavanja promenama u okruženju.

    „Poslovne procese je potrebno standardizovati i redovno preispitivati i unapređivati, održavajući pri tome inovativni i kreativni pristup što nije ni malo lako. Ukratko rečeno, posvećenost vrhunskom kvalitetu je garancijauspeha na duge staze, taj put je teži ali je i zadovoljstvo uspehom veće.“

    Generalna direktorka „Perihard inženjeringa“ takođe je istakla da su mala i srednja preduzeća jako važan segment svake nacionalne privrede i države navodeći da se radi o dinamičnim i fleksibilnim ali i veoma ranjivim preduzećima koja su osetljiva na pogorašnje uslova poslovanja.

    „Države prema njima obično primenjuju veoma fleksibilnu i stimulativnu politiku. Naša država poslednih godina pomaže MSP kroz finansiranje određenih programa iz fondova vladinih agencija, EU i drugih fondova. Međutim, druge mere su veoma nestimulativne,“ navodi Pešićeva.

    Prema njenim rečima, kako bi se povećao broj uspešnih i malih preduzeća na prostoru Srbije, država bi trebalo fleksibilnom poreskom politikom da stimulište MSP, da otkloni iz fiskalnog sistema bezbrojna parafiskalna davanja, da stimuliše zapošljavanje i dozvoli fleksibilne forme zapošljavanja i samozapošljavanja da teret nelikvidnosti privrede koji MSP dovodi do stečaja bude pravednije raspoređen, da stimuliše finansijsku disciplinu umesto što održava stanje straha od preduzetništva.

    „Takođe bi trebalo kroz osnovno i srednje obrazovanje raditi na razvijanju preduzetničkog duha kod mladih kroz osmišljenu saradnju privrede , škola i države,“ zaključuje Bogdanka Pešić.

    I. Mihajlović

    Foto: http://www.perihard.rs

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE