Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema „brufen“ sirupa za decu, čeka se cena leka

    Sirupa za decu „brufen“, koji se koristi za snižavanje temperature nema u apotekama, a budući da se čeka formiranje cene leka, za koji je novi nosilac dozvole kompanija „Abbott“, umesto njega se može koristiti „paracetamol“ sirup.

    Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je Tanjugu da je „Galenika“ obavestila tu ustanovu da ga više neće proizvoditi i da je novi nosilac dozvole kompanija „Abbott“, koja ne može da lek pusti u promet, jer nema odobrenu cenu.

    Menadžer u kompaniji „Abbott“ Miloš Davidović rekao je Tanjugu da su obezbeđene dovoljne količine tog sirupa za tržište Srbije, ali da se čeka formiranje cene i da se do tada lek ne može naći u prometu.

    Takođe je naveo da je ta kompanije uputila zahtev Ministarstvu zdravlja za hitno odobrenje cene.

    „Lek bi mogao da se nađe u apotekama već narednog dana od momenta kada lek dobije odobrenu cenu i ima sasvim dovoljno količina da se nestašica ne bi mogla očekivati duži vremenski period“, rekao je Davidović.

    U Ministarstvu zdravlja navode da im je nestašica „Brufen“ sirupa prijavljena početkom nedelje.

    Takođe ukazuju da će u narednom periodu preduzeti sve mere u okviru svojih nadležnosti, kako bi se obezbedilo redovno snabdevanje tim lekom.

    Pacijentima je dostupan „Paracetamol“ sirup koji pokriva ista indikaciona područja kao i Brufen, podsećaju u tom ministarstvu.

    Iz RFZO nedavno je saopšteno da je nestašica leka „Madopar“ koji je proizvodila „Galenika“, a koji je namenjen za lečenje Parkinsonove bolesti, rešena uvozom tog leka od kompanije „Roche“.

    Predstavnici Ministarstava zdravlja i trgovine dogovorili su se prošle nedelje da se odluka o korekciji cena lekova donese nakon formiranja nove vlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE