Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švadski naučnici presadili venu razvijenu iz matičnih ćelija pacijenta

    Švedski hirurzi su po prvi put dosad transplantirali venu razvijenu u laboratoriji od pacijentovih sopstvenih matičnih ćelija.

    Operaciju na desetogodišnjoj devojčici je obavio tim stručnjaka sa Geteborškog univerziteta. Ovom tehnikom devojčica je pošteđena kako uzimanja vene iz njene noge (što bi moglo da poremeti funkciju tog dela tela), tako i dobijanja tuđe vene zbog čega bi celog života morala da pije lekove protiv odbacivanja stranog tkiva, prenosi AFP.
     
    Postojala je i mogućnost ugradnje sintetičke vene, ali u njima se često stvaraju blokade i ugrušci.
     
    Švedski tim je prvo uzeo segment vene, dugačak devet santimetara, iz prepone umrle osobe i iz njega odstranio sve žive ćelije. Potom su u tu venu ubrizgane matične ćelije, dobijene iz koštane srži devojčice, kod koje je dijagnozirana mogućnost potencijalno fatalne blokade portalne vene – krvnog suda kojim se krv transportuje u jetru na detoksifikaciju.
     
    Dve nedelje posle „sejanja“ matičnjih ćelija u venu, ona je transplantirana devojčici tehnikom bajpsa. Posle operacije nije bilo nikakvih komplikacija, a normalni protok krvi je obnovljen od prvog trenutka.

    Ova tehnika je urodila izuzetnim poboljšanjem kvaliteta života devojčice, koja danas može da šeta i do tri kilometra i da upražnjava lakše gimnastičke vežbe, napominju švedski stručnjaci.
     
    Ipak, ova tehnika zasad nije opšteprimenjiva, kako zbog toga što je vrlo skupa, tako i zbog neophodne duge pripreme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE