Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski radnici još vole socijalizam

    Većina zaposlenih u Srbiji još uvek ima “socijalističko-koruptivnu” radnu kulturu, pokazalo je istraživanje agencije Argument.


    Takva radna kultura ima negativan uticaj jer u kriznim situacijama dovodi do produbljivanju krize, ocenila je rukovodilac istraživanja Ljiljana Kordić.

    Istraživanje je sprovedeno u okviru Regionalnog programa podrške istraživanju u oblasti društvenih istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP) Univerziteta u Friburgu, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

    Na konferenciji je istaknuto da Srbija hoće da se integriše u Evropsku uniju (EU) i globalizovano svetsko tržište, ali da je ta namera neizvodiva sa zaposlenima koji gaje socijalističke vrednosti na poslu, sa političkom elitom koja gaji korupciju, nepotizam i nekompetentnost u oblasti politike rada.

    Kordićeva je kazala da su zaposleni u Srbiji, koji su prosečno stari između 45 i 54 godine, naveli u rangiranju profesionalnih vrednosti timski rad na prvom mestu, zatim samousavršavanje, pomaganje drugima i tek na četvrtom mestu finansijsku sigurnost.

    To je neobično i pokazuje da zaposleni veruju da finansijsku sigurnost mogu da postignu samo kroz grupu, rekla je Kordić.

    Zanimljivo je, prema Kordićevoj, što su zaposleni starosti između 31 i 40 godina, koji su u najboljim godinama, naveli da im je prioritet na poslu timski rad.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE