Za finansijsku budućnost zabrinuto 75 odsto građana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za finansijsku budućnost zabrinuto 75 odsto građana

  Oko 75 odsto anketiranih građana Srbije zabrinuto je za finansijsku budućnost svoje porodice, a oni koji su u mogućnosti trebalo bi da u vreme ekonomske krize osiguraju svoju imovinu štednjom u bankama i ulaganjem u razne vrste osiguranja i u nekretnine, rečeno je na skupu o ekonomskoj i finansijskoj sigurnosti građana u Srbiji.

  Postoje različiti oblici očuvanja finansijske sigurnosti pojedinca, a najčešći su ulaganja u razne vidove osiguranja, štednju kod banaka i u nekretnine, rekao je dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić za Tanjug i preporučio građanima kombinaciju te tri vrste finansijske bezbednosti.

  Kombinacijom ta tri oblika se obezbeđuje najveća sigurnost za pojedinca, odnosno smanjuje rizik ulaganja u pojedine od tih vidova štednje, dodao je dekan Hanić.

  On je, međutim, primetio da je standard građana u Srbiji izuzetno nizak, broj zaposlenih sve manji, realna primanja opadaju, zbog čega građaani nemaju velike mogućnosti za štednju.

  Uprkos tome i efektima ekonomske krize, Hanić očekuje da će, uz adekvatno informisanje građana o različitim oblicima štednje i njenom značaju za obezbeđenje finansijske sigurnosti, u Srbiji kao i prethodne četiri krizne godine, doći do porasta pojedinih vidova osiguranja.

  Treba povećati štednju, jer je ona uslov za investicije i privredni razvoj zemlje i zapošljavanje, rekao je Hanić i ukazao na značaj poverenje građana u bankarski, sistem osiguranja i u finansijski sistem Srbije uopšte.

  Prema nedavno sprovedenoj anketi “Basler osiguranja”, čak 60 odsto anketiranih Beograđana i dalje tradicionalno veruje da se dugoročna finansijska stabilnost pojedinca obezbeđuje kupovinom nekretnina, a ne i štednjom ili osiguranjem kao u razvijenim zemljama.

  Jedna trećina Beograđana veruje samo pojedinim osiguravajućim kućama, a gotovo 70 odsto smatra da je pri odabiru osiguravajuće kuće najvažnija njena stabilnost i tradicija.

  Ambasador Švajcarske u Srbiji Ervin Hofer izjavio je kako se finansijska stabilnost postiže pažljivim održavanjem konkurentnosti, predviđanjem glavnih trendova, kontinuiranim planiranjem i opreznim i promišljenim postupanjem sa novcem”.

  Čak 70 odsto anketiranih Beograđana smatra Švajcarsku za zemlju sa najsigurnijim finansijskim sistemom.

  Predsednik uprave “Basler Srbija” Vladimir Medan je izjavio da, “s obzirom na trenutnu ekonomsku krizu i nisku platežnu moć građana, ne čudi što većina anketiranih Beograđana ne čuva svoj novac, kao ni to što, za razliku od stanovništva razvijenih zemalja, u Beogradu svega 11 odsto građana veruje da se osiguravanjem može obezbediti dugoročna stabilnost”.

  Medan je poručio da je u vreme krize osiguranje još potrebnije nego u stabilnim periodima i dodao da zato očekuje da će u narednom periodu u Srbiji doći do povećanja zainteresovanosti građanja za različite vrste osiguranja, posebno životnog.

  U Srbiji sa 7,5 miliona stanovnika, premija ukupnog osiguranja mogla bi da iznosi oko 2,5 milijarde evra, a trenutno je oko 540 miliona evra.

  To ukazuje da tržište osiguranja u Srbiji još nije dovoljno razvijeno i da postoji potencijal za rast osiguranja, rekao je Medan i naveo da se u Srbiji za životno osiguranje izdvaja oko 12 evra po glavi stanovnika, a na primer u Mađarskoj 180 evra, a u Hrvatskoj 80 evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE