Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve više maloletnih zavisnika od droge

    Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ domaćin je skupa „Podrška razvoju minimalnih standarda za lečenje maloletih zavisnika od droge. Konferenciju na kojoj učestvuje 11 zemalja regiona podržao je Savet Evrope.
     
    Na konferenciji za novinare povodom početka dvodnevnog skupa kao problem je istaknuto to što ne postoji precizna evidencija o maloletnim narkomanima, a to je neophodno da bi se preuzele odgovarajuće preventivne i terapijske mere.
     
    „Koristi se sve počev od marihuane, bensedina, ne treba zanemariti ni upotrebu kokaina, LSD-a i heroina. Sve češće su i najrazličitije kombinacije, a u budućnosti treba očekivati i nove sinteze psihoaktivnih supstanci„, kazao je član Republičke komisije za borbu protiv zloupotreba droga Svetislav Mitrović.
     
    On je poručio da ne treba olako shvatiti ni upotrebu cigareta i alkohola medju mladjima od 18 godina.
     
    Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Knežević navela je da statistika pokazuje da se sa korišćenjem droge najčešće počinje u 17 godini. Kreće se od marihuane, u 21. godini počinje korišćenje heroina, a intravenska zavisnost javlja se najčešće u 23 godini.
     
    „Problem je to što se na lečenje dolazi izuzetno kasno, čak deset godina nakon početka korišćenja droge“, kazala je Knežević.
     
    Pomoćnik ministra zdravlja Petar Bulat istakao je da korišćenje droge među maloletnicima kao sve učestalija pojava postaje problem ne samo Srbije, već i globalno.
     
    Predstavnik Saveta Evrope Patrik Penink smatra da posebnu pažnju treba posvetiti prevenciji, kako bi deca i mladi sve teže dolazili u kontakt sa drogama.
     
    „Deca, korisnici droge, će upotrebljavati šta god da im se ponudi, sve do čega mogu da dodju, počev od lepka. Posebno ugrožena kategorija su deca koja žive i rade na ulici“, kazao je Penink.
     
    Gosti Beograda u okviru međunarodnog skupa, koji se održava danas i sutra, su predstavnici zdravstvenih centara iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Albanije, Bugarske, Rumunije i Madjarske.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE