Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na maloj maturi odgovori se samo zaokružuju

    Osmaci neće imati mnogo mogućnosti da prave pravopisne greške na završnom ispitu iz srpskog jezika, poručuju iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja kao odgovor na jučerašnju kritiku Aktiva profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga povodom obuke profesora za polaganje prijemnih ispita na maloj maturi.
     

    Umesto odgovora na pitanje kako je došlo do preporuke da đacima na maloj maturi budu tolerisani pravopisno neispravni odgovori, pa čak i mešanje latinice i ćirilice, stiglo je objašnjenje da će se test rešavati tako što će tačni odgovori biti zaokruživani, podvlačeni ili će učenici linijom sparivati odgovore.
     
    Kako je u izjavi Tanjugu rekao Saša Glamočak, predstavnik Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, na završnom ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, proverava se znanje učenika iz četiri oblasti – pisanje, književnost, čitanje i gramatika.
     
    „Za svaku oblast pripremljeno je po pet zadataka. Najveći broj zadataka u testovima su zadaci zatvorenog tipa, što znači da učenik odgovara tako što zaokružuje tačan odgovor, podvlači ili linijom sparuje tačne odgovore“, kazao je on povodom nedoumica o sistemu bodovanja pravopisno neispravnih odgovora na predstojećoj maloj maturi.
     
    „Zbog toga u tim pitanjima nema mogućnosti da učenik napravi pravopisnu grešku“, rekao je Glamočak, koji je inače rukovodilac Zavodovog Centra za ispite, gde se pripremaju testovi za završni ispit i zbirke.
     
    On kaže: „Važno je da dobijemo preciznu sliku o postignućima učenika o svakoj oblasti da bismo imali podatke koje možemo da iskoristimo za unapređivanje kvaliteta obrazovanja„.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE