Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suša u Brazilu smanjuje kamate poljoprivrednicima

    Brazilska vlada je najavila deo novog plana za poljoprivrednu sezonu 2012/13. Celokupan plan, trebalo da bude objavljen krajem juna. Dve glavne komponente novog plana biće smanjenje kamatnih stopa i više sredstava putem kredita za male porodične farmere. Suština novog plana biće da pomogne poljoprivrednicima u Brazilu u cilju oporavka od katastrofalne suše koja je dovela do teških gubitaka za poljoprivrednike na jugu Brazila.

    Brazilski ministar poljoprivrede, Ribeiro Mendes, najavio je da veliki proizvođači vide pad kamatnih stopa za 0,5 odsto sa 6,75 odsto na 6,25 odsto. Srednji proizvođači vide da će njihove kamatne stope pasti za 0,25% I iznosiće do 6% i pad od 0,75% sa kamatom do 3,75% očekuju mali porodični farmeri.

    Pored nižih kamatnih stopa , limit za zaduživanje pojedinih farmera će biti povećan, a o starim dugovima će se ponovo pregovarati. Nove kreditne linije će takođe biti dostupne. Iznos kredita za male porodične farmere će biti povećan po novom planu za oko 15%. Mali porodični poljoprivrednici su naročito teško pogođeni sušom koja smanjuje njihovu proizvodnju i povećava troškove za stočnu hranu za sopstvenu sitnu stoku.

    Vlada pokušava da pomogne ovim malim proizvođačima od subvencionisanja kupovine, transporta kukuruza i sojine sačme za njihovu stoku. Poljoprivredni lideri bi takođe želeli da vide mogućnosti planova otplate za ovakvo kreditiranje proizvodnje. Očekivanja su da se početne uplate putem kredita neće poklopiti sa idućim nžetvama žitarica i uljarica ukoliko se dogodi pad cena. Novi akcenat će biti stavljen na proizvodnju koja smanjuje zagađenje životne sredine tj očuvanja životne sredine.

    Ovo je važno u svetlu donošenja novog zakona koji će šumarske veleposednike naterati na nova pošumljavanja više od 30 miliona hektara zemlje u Brazilu posebno duž reka i njihovih pritoka. Šumarstvo je glavni izvor razdora, posebno malih zemljoposednika koji ukazuju na neproporcionalne površine svog zemljišta u odnosu na velike proizvođače kao i to da će biti izbačeni iz proizvodnje ovim pošumljavanjem. Ministar poljoprivrede je izjavio da mali porodični poljoprivrednici neće biti ugroženi zbog novih propisa, ali nije objasnio kako će to biti postignuto.

    Ruralni razvoj je takođe novi prioritet za 2012/13 ovog plana. Postoji 4.2 miliona farmera u Brazilu i proširenje ovih usluga vlade osećaju samo oni imaju dovoljno sredstava da dostignu povećanje proizvodnje od 10 odsto.
    Oni koji žele da proizvodnju povećaju za 20 odsto, smatraju da bi budžet za ruralni razvoj morao da bude udvostručen, što je malo verovatno.

    Deo mandata lokalne poljoprivrednih stanica je da pomogne I edukuje mlade ljude preko Nacionalnog programa za procenu tehničkog obrazovanja i zapošljavanja. Vlada bi želela da vide veći broj učenika u tom programu i to za duplo. Žetveni plan će nastaviti da naglašava potrebu da se poveća produktivnost sa postojećeg zemljišta.
    Stopa seče šuma u Brazilu u proteklih dvanaest meseci je pala na najniži nivo od kada se vodi evidencija. Vlada vrši konstantan pritisak na farmere da proizvode više sa njihovog postojećeg zemljišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE