Smrt na rođendan izvesnija nego drugih dana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smrt na rođendan izvesnija nego drugih dana

  Smrt na rođendan je izvesnija nego nekog drugog dana, proizilazi iz jedne analize koju su sproveli istraživači Univerziteta u Cirihu.

  Glumica Ingrid Bergman je, na primer, umrla od raka na svoj 67. rođendan, i to nije nikakva slučajnost, tvrdi tim naučnika oko Vladete Ajdačić-Grosa, jer je češća pojava da ljudi umiru na svoj rođendan nego što se do sada mislilo. U studiji objavljenoj u stručnom listu “Anali epidemiologije” Ajdačić-Gros tvrdi da je verovatnoća smrti na rođendan za 14 odsto veća, nego na neki drugi dan. Kod žena preko 60 godina taj rizik je još viši.

  Naučnici ciriškog univerziteta su analizirali statistiku smrtnosti u Švajcarskoj od 1969. do 2008, to jest smrt više od dva miliona ljudi. Taj fenomen je vezan i za određene uzroke smrti. Tako, kako tvrde eksperti, infarkt na rođendan je za 18,6 dosto češća pojava nego nekog drugog dana. Kod žena najčešći uzrok smrti na rođendan (21,5 odsto) je izliv krvi u mozak. Takođe i umiranje od raka na rođendan je za deset odsto veća pojava nego na neki drugi dan. Naučnici su došli do zaključka da je i veća opasnost od samoubistva za rođendan i to za 35 odsto, ali i od nesreća sa smrtnim ishodom (29 odsto). Tu pojavu naučnici objašnjavaju pre svega konzumacijom alkohola. Studija Ajdačić-Grosa ukazuje da mnoge bolesne starije osobe umru na svoj rođendan jer tog dana imaju veći stres nego uobičajenim danima.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE