Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na protestu u Moskvi opozicija tražila ostavku Putina

    Više desetina hiljada ljudi, uprkos jakim povremenim pljuskovima, učestvovalo je danas na mitingu na Saharovom trgu, u centru Moskve, u znak protesta protiv vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina.


    Mitingu „Marš miliona“, za koji postoji dozvola vlasti, prethodila je šetnja moskovskim ulicama.
     
    Opozicija tvrdi da je u akciji učestvovalo više od 100.000 ljudi, dok su procene policije da je bilo oko 18.000 demonstranata.
     
    U šetnji je postojalo više kolona: pristalica komunista, nacionalista, liberalnih snaga. Skandirali su „Rusija bez Putina“, „Slobodu političkim zatvorenicima“, „Hoćemo ponovne izbore“, „Nas nećete uplašiti“.
     
    Obraćajući se demonstrantima, lideri opozicije, javne ličnosti, novinari, pozvali su Putina da podnese ostavku, raspiše prevremene parlamentarne i predsedničke izbore.
     
    Oni su takođe kritikovali tužilaštvo što je juče izvršilo pretres u stanovima lidera opozicije Alekseja Navaljnog, Sergeja Udaljcova, Ilje Jašina i Ksenije Sobčak i danas ih pozvalo na saslušanje u okviru istrage o neredima na mitingu 6. maja.

    Svi oni su se odazvali pozivu i nisu učestvovali u današnjem protestu, jedino je Udaljcov odbio, objasnivši da mora da bude na protestu jer je zvanični organizator i snosi odgovornost za red i mir.
     
    Udaljcovu i opozicioneru Borisu Njemcovu policija je danas uručila na samoj bini pozive za saslušanje, što su demonstranti propratili uzvicima „sramota“.
     
    – Trenutno 19 naših prijatelja sedi u zatvoru. Mnogi su sada na saslušanjima. Imamo mnogo političkih zaatvorenika po celoj Rusiji. Svakog dana ih je sve više – kazao je Udaljcov.
     
    On je učesnike akcije pozvao da se ponovo okupe 7. oktobra, kada će Putin napuniti 60. rođendan.
     
    Tokom protesta nije bilo incidenata, a organizatori su sve vreme pozivali učesnike da se ponašaju korektno. Prošle nedelje donet je zakon koji je drastično povećao kazne za kršenje pravila na demonstracijama.
     
    Slične akcije organizovane su i u drugim gradovima Rusije, a policija je saopštila da je u njima učestvovalo po nekoliko stotina ljudi. U pojedinim gradovima, međutim, policija je hapsila organizatore, zbog, kako je saopšteno, kršenja različitih propisa.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE