Agencija za nuklearnu bezbednost: Ne zna se ko je kriv za propuste u Vinči

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agencija za nuklearnu bezbednost: Ne zna se ko je kriv za propuste u Vinči

  Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost detaljno je razmotrila i prihvatila navode iz izveštaja Komisije Ministarstva prosvete i nauke o sprovođenju eksperimenta u “Nuklearnim objektima Srbije”, a budući da još uvek nije utvrđeno ko je kriv i kakve kazne slede za propuste u proceduri, nije isključena ni mogućnost međunarodne arbitraže.

  Pomoćnik direktora u Agenciji za zaštitutu od jonizujućeg zračenja Ivana Avramović izjavila je da je prilikom obavljanja aktivnosti 19. aprila iznenada došlo do pronalaženja radioaktivnog izvora i da su tom prilikom radnici primili doze veće od granice koja je definisana za tu aktivnost.

  Ona je istakla da ipak nije bilo prekomernog zračenja koje bi dovelo do ugrožavanja njihovog zdravlja.

  Kako navodi Avramović, Agencija ne može da donese nikakve kaznene mere budući da je Ministarstvo prosvete i nauke nadležno za nadzor nad sprovođenjem mera nuklearne sigurnosti.

  U tom ministarstvu navode da će ipak još jednom biti sprovedena analiza svega onog što se dešavalo kako bi se utvrdilo gde su načinjene greške i ko je kriv za to.

  Državni sekretar Radivoje Mitrović rekao je da će članovi komisije, kao i pravnici Ministarstva prosvete ponovo detaljno razmotriti izveštaj, kao i primedbe “Nuklearnih objekata” na taj dokument. Ako ne bude došlo do toga da se stvar ne raspravi na svim nivoima i ako domaći stručnjaci ne utvrde šta se tačno desilo zatražićemo u krajnjem slučaju i međunarodnu arbitražu, rekao je Mitrović.

  On je naglasio da je najvažnije to što tokom izvođenja eksperimenta nije bilo opasnosti po okolinu, a ni po zdravlje stručnjaka koji su ga sprovodili.
   
  Predsednica Upravnog odbora “Nukearnih objekata” Uranija Kozmidis Luburić je najavila da bi u narednom periodu trebalo da se dogovore tačne procedure kako se ubuduće ne bi dešavalo nešto slično.

  Ona je rekla da se očekuje da će to preduzeće narednih dana dobiti licencu za “Hangar tri” gde bi se odlagao nuklearni otpad.

  Iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja podsećaju da su predstavnici JP “Nuklearni objekti Srbije” podneli zahtev za dopunu licence za upravljanje radioktivnim otpadom, odnosno za puštanje u rad Hangara tri, i da je u toku razmatranje tog zahteva.

  JP „Nuklearni objekti Srbije” istekla je 23. maja takozvana nulta licenca i nema zakonskog osnova za njeno produženje. To znači da ovo preduzeće nema pravo da obavlja nuklearne aktivnosti do izdavanja odgovarajućih licenci. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE