Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tek nam slede poskupljenja

    Skoro je izvesno da će cene voća, povrća, mesa i ostalih osnovnih životnih namirnica uticati da inflacija u toku letnjih meseci bude najviša od početka godine.


    – Tako nešto se moglo i očekivati – tvrde stručnjaci i dodaju da je taj trend više puta najavljivala i centralna banka. – Moguće je čak da nam se ponovi situacija od pre dve godine kada su letnji meseci doneli izrazito visok rast cena i kada je trebalo više od pola godine da se, bar statistički, inflacija vrati u normalu. U to vreme se dešavalo da kilogram krompira košta i 200 dinara.

    Ako se pogleda ponuda zelene pijace ovih dana, primećuje se sličan trend. Jabuke već dostižu cenu i od 120 dinara, banane su, sa prošlogodišnjih 90, došle i do 160 dinara. Domaće paprike – babure, koje su se prošlog juna mogle da se kupe i za 80 dinara, danas koštaju čak 200 dinara po kilogramu.

    Prema najavama onih koji vrše otkup voća i povrća, situacija sa cenama zelene pijace se, do jeseni, neće bitnije promeniti.

    – Razloga za to ima više. Pre svega, kod proizvođača su se pojavili strani kupci, pre svega oni iz Ruske Federacije, a koji su spremni da, i to u kešu, plate mnogo više za srpske proizvode – tvrde preprodavci koji redovno snabdevaju ovdašnje zelene pijace. – Recimo, nedavno se pojavila firma iz Austrije, koja je spremna da kupi kompletan rod jagode i to po ceni od 1,5 evra po kilogramu. Zašto bi se proizvođač onda trudio da traži drugog kupca.

    Pored toga, kišno proleće uzelo je svoj danak i kada je u pitanju rod. Izveštaji iz čitave Srbije kažu da su agrarni proizvodi značajno lošijeg kvaliteta nego lane.

    – Ne treba zaboraviti ni cene po kojoj poljoprivrednici, ali i otkupljivači i nakupci plaćaju gorivo kako bi do pijaca došli, ali i pad dinara – tvrde prodavci.

    Kada je u pitanju snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, kupce ovih dana prilično iznenađuje i cena mesa u ovdašnjim mesarama. Samo u poslednje dve nedelje junetina je, recimo, poskupela dva puta. U supermarketima je, tako, sa 590 dinara juneći but prošle nedelje poskupeo na 640 dinara, da bi ovog vikenda ponovo promenio cenu – za dodatnih 30 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE