Alekinački kraj: Ar zemlje do 1.000 evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Alekinački kraj: Ar zemlje do 1.000 evra

  Sve učestalije tvrdnje u aleksinačkom kraju da se intenziviraju aktivnosti na eksploataciji uljnih škriljaca digli su i cene zemljišta u tom kraju.


  Na lokaciji Dubrava, u ataru sela Subotinac, gde su obavljeni dodatni istražno-bušački radovi, cena zemljišta je skočila između 800 i 1.000 evra po aru.

  U Agenciji za nekretnine “Pešić i sin”, za “Novosti”, kažu da je samo do pre nekoliko meseci, u istom ataru, ar njive i sličnog zemljišta vredeo između 10 i 20 evra. Zasad još niko nije prodao svoju zemlju po astronomskoj ceni, bar ne javno. Tajnog prometovanja izgleda ipak ima.

  Naši sagovornici, koji su ponuduli svoje njive, uglavnom su se zagonetno smeškali i vrteli glavom. Mogla se čuti i rečenica: “Ako se pruža šansa, zašto da je i ne iskoristimo”.

  Jedan stariji Subotinčanin ,dok smo se raspitivali o ceni zemljišta, povukao je za ruku vašeg reportera u stranu i poluglasno rekao:

  “Pa ko je, čoveče, lud da javno kaže da je uzeo tolike pare, odmah bi ga posetili lopovi. I ja imam na tom potezu oko hektar njive i videću šta će dalje biti.”

  Ima tu, kako smo saznali, i drugih razloga za tajni promet zemljišta. Naime, s obzirom na to da se ar ove nekretnine u normalnim okolnostima u subotinačkom ataru kreće između 10 i 20 evra, a tolika je ili nešto veća verovatno i tržišna vrednost, nije isključeno da se u kupoprodajni ugovor unosi niža, a na ruke isplaćuje znatno viša cena, čime se izbegava plaćanje velikog poreza na promet.

  Što se tiče same ekspoatacije i prerade škriljaca, posle prilično optimističkih tonova početkom ove godine, sada se uglavnom ćuti i čeka na Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. U međuvremenu je urađen i potvrđen elaborat o rezervama škriljaca na 2,1 milijardu tona, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, početkom februara ove godine raspisan je javni poziv za izbor savetnika za izbor strateškog partnera, ali do izbora savetnika nije došlo.

  Novi javni poziv nije raspisivan, a kako nam je rečeno u pomenutom ministarstvu, sve će sačekati novu vladu Srbije.

  Skupo Bovansko jezero 
   
  Slično kao i u okolini Subotinca, samo nešto ranije, cena zemljišta je drastično povećana i u blizini, oko šest kilometara udaljenog Bovanskog jezera, na čijim obalama je divlje niklo na stotine vikendica. U zavisnosti od lokacije, za ar placa sada ovde treba izdvojiti od 1.000 do 2.000 evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE