Mađarska OTP Banka planira kupovinu banke u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mađarska OTP Banka planira kupovinu banke u Srbiji

  Mađarska OTP banka, koja već sedam godina posluje u Srbiji planira da u susednoj zemlji proširi svoje poslovanje, poveća tržišno učešće, razmatra i kupovina neke od banaka, izjavio je predsednik Upravnog odbora OTP Banka Srbija Laslo Volf.

  Volf nije mogao da precizira o kojoj banci je reč, ali je novinarima iz Srbije koji su boravili u studijskoj poseti centrali ove banke u Budimpešti, tokom ovog vikenda rekao da su razgovori u toku.

  Zvaničnik OTP je naglasio samo da nije reč o kupovini državne srpske banke, odnosno banke sa domaćim kapitalom.
  U poslovanju OTP u Srbiji je po Volfu, izvršeno strateško repozicioniranje banke, ojačana je likvidnost kapitala, a tokom 2012. će fokus biti na privlačenju klijenata zahvaljujući atraktivnim bankarskim proizvodima.

  Volf je naveo da za poslovanje u Srbiji postoje i mnogobrojni izazovi, ističući u prvi plan pad vrednosti nacionalne valute od početka godine za 12 procenata, što može da ima negativan uticaj na porftelj kredita, odnosno da bude dosta skupo finansiranje kredita u dinarima.

  Takođe, neće biti rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine u odnosu na prošlu neće biti i on će izneti nula odsto, pa će i rast kredita biti limitiran, ocenio je Volf. Po Volfu, „postoji mogućnost i da Grčka kriza ima negativan uticaj na Srbiju i druge zemlje i da investicione aktivnosti, i u Srbiji, i u Mađarskoj budu na niskom nivou.”

  Zamenik predsednika Izvršnog odbora OTP banka Srbija Ivan Radojčić je rekao da će se ova banka u budućnosti usmeriti na finansiranje malih i srednjih preduzeća, kao i javnih preduzeća. Analize su, po Radojčiću, pokazale i da je agrarni sektor povoljna oblast za rast učešća banke na tržištu.

  “Želja nam je da uđemo više u agrarni biznis. Zahvaljujući Privrednoj komori Srbije (PKS), tokom juna smo organizovali sastanke sa tri regionalne komore, gde nameravamo da pitamo firme, članice te organizacije, šta im je potrebno na tržištu i da onda razvijemo takav proizvod“, rekao je Radojčić.

  Fokus banke je i na refinansirujućim kreditima, uz koje namerava da privuče dodatnu bazu klijenata. „Broj prodatih paketa se takođe povećava, cilj je da na taj način svaki mesec privučemo 1.000 novih klijenata“, naglasio je Radojčić i dodao da će OTP pokušati da segmentira svoj rad i usmeri se na posebne ciljne grupe.

  U OTP oko 60.000 penzionera ima otvoren račun, a namera banke je i da se usmeri na mlađu populaciju u Srbiji, pa će u narednih mesec dana promovisati i novu junior karticu za uzrast od 12 do 18 godina. Na prezentaciji poslovanja OTP Grupe istaknuto je da je ta banka jedna od najstabilnijih u Evropi, sa visokom profitabilnošću i sa neto likvidnošću od oko 2,76 milijardi evra.

  OTB Banka je na tržište Srbije došla 2005 godine kupovinom Niške banke, a zatim su usledile i akvizicije Kulske i Cepter banke. OTP banka u Srbiji ima 48 filijala širom Srbija, dok u svetu posluje i nudi univerzalne usluge za više od 13 miliona klijenata u devet država širom sveta.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE