Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bosch u julu počinje da gradi fabriku u Pećincima

    Kompanija Bosch počeće u julu prvu fazu gradnje fabrike automobilskih sistema brisača u Pećincima, a proizvodnja bi trebalo da krene već početkom 2014, kazala je danas generalna direktorka firme “Robert Bosch Serbia“, Jovanka Jovanović.

    Ukupna vrednost projekta je 70 miliona evra i sa takvom investicijom kompanija Bosch će biti svrstana među pet najvećih nemačkih investitora u Srbiji, istakla je direktorka Jovanović.

    Jovanović je iznela da će prvo biti otvoreni infrastrukturni radovi na samoj lokaciji, a nakon toga i sa građevinski radovi na 22.000 metara kvadratnih (m2), prvenstveno proizvodnih kapaciteta, ali i kancelarija.

    Prema Jovanovićevoj, planirano je da prva faza građevinskih radova bude završe za približno godinu dana.
    Probna proizvodnja će krenuti u poslednjem kvartalu 2013, a početak proizvodnje u januaru 2014. i tada će biti zaposleno između 60 i 70 radnika, navela je Jovanović.

    Jovanović je dodala da bi druga faza izgradnje trebalo da počne 2016. i tada se planira proširenje proizvodnih kapaciteta na nivo od 40.000 m2. Jovanović je navela da bi kompletna investicija trebala da bude zaokružena 2019. i tada će biti zaposleno 620 ljudi. Iako je početak realizacije projekta prvobitno bio najavljen za mart, Jovanović kaže da nije došlo do kašnjenja.

    “U pitanju je izuzetno velika i ozbilja investicija. Na ovom projektu radimo u kontinuitetu već godinu i po – dve, a počeli smo odabirom lokacije gde ćemo krenuti sa proizvodnjom, tako da ne mislim da je došlo do nekog kašnjenja“, dodala je ona.

    Jovanović je kazala da Bosch neće odustati od izgradnje fabrike automobilskih sistema brisača u Pećincima i da ekonomska kriza neće uticati na početak realizacije ovog projekta. “Kriza je počela još krajem 2007, 2008. na svetskom i evropskom nivou, a na žalost svedoci smo da je i dalje ona prisutna i Evropi“, navela je Jovanović.

    Jovanović je istakla da se kupci ovih proizvoda nalaze u zemljama zapadne Evrope, dodavši da kompletna proizvodnja ide u izvoz . “Kupci su iz oblasti automobilske industrije i pogon u Srbiji se otvara zbog njihove dodatne potražnje“, objasnila je Jovanović.

    Kada je kompanija pre više od godinu dana počela pažljivo da razmatra gde bi mogla da krene sa novim proizvodnim pogonom, u obzir su uzete zemlje centralne i istočne Evrope, a naročito zemlje u okruženju, navela je Jovanović.

    “Za Srbiju smo se opredelili zbog dobre infrastrukutre i dostupnosti kvalifikovane radne snage na prvom mestu, ali i mogućnost saradnje sa univerzitetima i srednjim školama kada je reč o obučavanju kadrova koji će biti zaposleni u novom pogonu“, zaključila je Jovanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE